Εκχωρούν τους ιατρικούς φακέλους των ΕλλήνωνΠλήθος ερωτημάτων εγείρει το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), όπως επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".


Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών της χώρας φαίνεται ότι οδηγούνται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούν ακόμη και στα χέρια ιδιωτών.  Ο Ιατρικός Σύλλογος είχε εκφράσει αντιρρήσεις από την πρώτη στιγμή (το Μάιο του 2018).

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, μια εταιρεία (ΗΔΙΚΑ) θα έχει στην κατοχή της όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της χώρας, από διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβάσεις μέχρι τυχόν αμβλώσεις ή συνταγογράφηση αγωγής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα, όπως σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, αλλά συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής.

Σημειώνεται επίσης ότι το άρθρο 84 αναφέρει ότι η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων όπως για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους «όπως, εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες». Πως όμως ακόμα και έτσι διασφαλίζεται ο τρόπος που θα διατίθενται από την ΗΔΙΚΑ;

Άλλες χώρες σπάνε τα δεδομένα

Σε άλλες χώρες συμβαίνει το εξής: «σπάνε» την τράπεζα δεδομένων σε κομμάτια. Φορείς του δημοσίου αναλαμβάνουν την ένταξη των δεδομένων των πολιτών σε χώρους φύλαξης. Άλλος φορέας φυλάσσει τα δεδομένα της φαρμακευτικής συνταγογράφησης, άλλος των νοσηλειών, άλλος των διαγνωστικών εξετάσεων έτσι ώστε αν επιχειρηθεί επίθεση από χάκερ να μην μπορέσουν να τα υποκλέψουν όλα.

Αυτοί που ξέρουν λένε ότι το αποκαλούμενο «δικαίωμα στη λήθη» θα έπρεπε να καλύπτει τους Έλληνες πολίτες. Και τι είναι αυτό; Είναι το νομικό δικαίωμα να έχει ο πολίτης την δυνατότητα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του.

Αυτό, δεν υπάρχει στο άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου. Αντίθετα δίνουν την δυνατότητα σε όποιον θέλει με ένα παράβολο ή συνδρομής να παίρνει τα στοιχεία μας για στατιστικούς λόγους και επιστημονική ή ιστορική έρευνα.

Εδώ, υπάρχει άλλη μια σημαντική λεπτομέρεια. Ναι, μεν ζητείται η έγκριση του πολίτη αλλά αυτή δίνεται εφάπαξ και όχι κατά περίπτωση!

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας


Ο φάκελος αυτός θα ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη και θα έχει μέσα του όλες τις ιατρικές πληροφορίες.  Από διαγνωστικές εξετάσεις και επεμβάσεις μέχρι τυχόν αμβλώσεις ή συνταγές φαρμάκων.

Επί της ουσίας παίρνει την θέση του βιβλιαρίου υγείας και θα τον έχουν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωµένοι να τον δηµιουργούν και να τον συµπληρώνουν µετά τις επισκέψεις των ασθενών. Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρµάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωµένα στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ.

Ειδικοί επί του θέματος εγείρουν ενστάσεις αντλώντας την επιχειρηματολογία τους από το γεγονός ότι το επίμαχο άρθρο μετρά περισσότερες «γκρίζες ζώνες» από ασφαλιστικές δικλίδες. Και καθώς το πολυνομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συζήτησης στη Βουλή, επιμένουν ότι υπάρχει χρόνος για διορθώσεις.

Εγείρονται ερωτήματα όπως:

-Τι γίνεται σε περίπτωση που χάκερ επιχειρήσει να σπάσει τον τοίχο προστασίας των δεδομένων;
-Πώς θα λειτουργεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας;
-Τι κίνδυνοι εγκυμονούν για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών;
-Ποια είναι η στάση των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ για τη μεταφορά των δεδομένων σε μία ανώνυμη εταιρεία;
-Τι είναι το  «δικαίωμα στη λήθη»;

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των Νέων, αντιρρήσεις εξέφρασε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Σχόλια