Η εφαρμογή ανακύκλωσης στην πηγή είναι ένα από τα σχέδια του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, όπως ήταν η εξοικονόμηση πόρων για τους δήμους, που επανέρχονται στους πολίτες μέσω της μείωσης δημοτικών τελών –κάτι που, ήδη, εφαρμόζεται στους περισσότερους δήμους της Θεσσαλονίκης.



Η εξοικονόμηση αυτή επετεύχθη με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία (ΣΜΑ) ο οποίος “γεννήθηκε” εν μέσω εντάσεων κα διαδηλώσεων από τους ίδιους ανθρώπους που, σήμερα, διαφημίζουν την… ολοκλήρωσή του. Ο ΣΜΑ έκλεισε δυο χρόνια λειτουργίας και, σήμερα, το προσωπικό του έκοψε τη Βασιλόπιτά του.


Με την ευκαιρία, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, αναφέρθηκε στα οφέλη λειτουργίας του δεύτερου μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου στη Θεσσαλονίκη μετά το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και προανήγγειλε τη λειτουργία μέσα στο επόμενο διάστημα ειδικής πρέσας η οποία θα συγκεντρώνει ενεργειακά απόβλητα.


Τόσο ο κ. Γεράνης, όσο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Μενεμένης – Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την αποκλειστική διαχείριση των απορριμμάτων.


"Ας αφήσουν μία εξόχως τοπική υπόθεση που είναι τα απορρίμματα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα σύμφωνα με το άρθρο 102, να τα διαχειριστούμε εμείς οι Δήμοι. Θα έχουμε άριστα αποτελέσματα –κι όχι να τα θάβουμε μέσα στα σπλάχνα της μάνας γης. Να προχωρήσουμε στην επανάκτηση όσων απορριμμάτων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, στην ανακύκλωση σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο, στην κομποστοποίηση και -για ό,τι δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες- στην ενεργειακή του αξιοποίηση”, ζήτησε ο κ. Κυρίζογλου.


Την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ο οποίος υπογράμμισε την εγκατάλειψη και υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης και μίλησε για “τακτικό ρατσισμό που υφίστανται οι 500.000 περίπου κάτοικοι”.  Ζήτησε την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.


Στο ΣΜΑ Ευκαρπίας μεταφορτώνονται ετησίως περίπου 600.000 τόνοι απορριμμάτων. Στη συνέχεια καταλήγουν, με μεγάλα φορτηγά, στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.


Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεράνης, με τη μεταφόρτωση σταμάτησαν δρομολόγια πολλών χιλιομέτρων, από τα απορριμματοφόρα του κάθε Δήμου προς τον ΧΥΤΑ και εξοικονομήθηκαν χρήματα από τα καύσιμα. “Η εξοικονόμηση είναι πάρα πολύ μεγάλη αλλά και για το περιβάλλον για τις εκπομπές ρύπων και για την ασφάλεια των συμπολιτών μας”, τόνισε.