Εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια με νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.



«Τρία χρόνια τώρα ζητάτε εκλογές. Ζητήσατε και σήμερα, επεκτείνοντας μάλιστα το αίτημα σας και για τη Βενεζουέλα. Εκεί μπορεί να γίνουν πιο γρήγορα. Στην Ελλάδα πάντως θα γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας» είπε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε δε ότι στις ευρωεκλογές οι προσδοκίες της ΝΔ για υψηλά ποσοστά θα διαψευστούν.

«Θα πέσετε για άλλη μια φορά στην παγίδα που πάτε να στήσετε στην κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Προειδοποίησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ο πολιτικός αρχηγός που διαψεύδονται όλα τα αφηγήματά του, θυμίζοντας τις βεβαιότητες που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι «δεν θα βγούμε από τα μνημόνια», ότι «θα κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019», ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει θέμα για το οποίο δεν έχει ακολουθήσει την πεπατημένη της κινδυνολογίας. Ακόμη και για τον κρίσιμο τομέα της υγείας και την εποχική γρίπη κινδυνολογείται, είπε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στα θύματα της γρίπης, η οποία προκάλεσε και παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα θύμισε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας τονίζοντας ότι το 2015 παραλάβαμε 438 κλίνες στις ΜΕΘ και σήμερα λειτουργούν 560 κλίνες. Επίσης θύμισε ότι το 2012, χιλιάδες συμπολίτες μας από αδύναμα κοινωνικά στρώματα έμειναν εκτός δημόσιου συστήματος υγείας. «Για αυτό μιλούσαμε τότε για ανθρωπιστική κρίση και για αυτό τα πρώτα μέτρα που πήραμε αφορούσαν στη βοήθεια και στη στήριξη αυτών που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ασχολίαστο δεν άφησε ο πρωθυπουργός και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σε ότι αφορά αυτό καθ’ εαυτό το θέμα της συνεδρίασης την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε τα επιχειρήματα που είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά την προηγούμενη φορά, είπε ο πρωθυπουργός υπονοώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ξανά τα ίδια γιατί την πρώτη φορά δεν έπεισε τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά δε τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος ποτέ δεν θα καλωσορίσει τον Ζάεφ αποκαλώντας τον ως «Μακεδόνα Πρωθυπουργό» και την ερώτησή του στον πρωθυπουργό αν ο ίδιος θα το κάνει, ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν όλοι οι άλλοι ηγέτες. Θα τον καλωσορίσει δηλαδή ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό.

Σε ειρωνικό τόνο πρόσθεσε δε απευθυνόμενος πάντα στον κ. Μητσοτάκη «αλλά εσείς αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, θα τον καλωσορίζετε ως «Σκοπιανό» […] Πράγματι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός».

Σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ΥΠΕΘΑ, για το εάν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον «Μακεδονικό στρατό», του καταλόγισε πάλι «σκοπίμως ανακρίβειες». Είπε ότι η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας. Φιλικός και σύμμαχος προς την Ελλάδα, που δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα.