Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.



Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία επιχείρησε να αποδομήσει καταθέτοντας εκ νέου επτά «γκρίζα» σημεία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει, χαρακτηρίζοντας το ως «προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας, μιας διαδικασία που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Όπως είπε, η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ «είναι η τελική σφραγίδα. Χάνεται οριστικά ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας».

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο».

«Αντί να πάει σε εκλογές ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ όσα βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελληνική Δημοκρατία ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε:

«Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές σε πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε εκ νέου κάποια ερωτήματα για τα οποία -όπως υποστήριξε- δεν πήρε απάντηση από τον πρωθυπουργό αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο επίκεντρο αυτών,  το όνομα, η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα τα οποία, όπως είπε, παραχωρούμε στη γείτονα.