Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στις 3 μ.μ., θα εκλέξει νέο πρόεδρο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση της Καλυψώς Γούλα με τις πληροφορίες να αναδεικνύουν το όνομα του Ν. Φωτίου.


Η κ. Γούλα, που είχε εκλεγεί στις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες της "Πρωτοβουλίας" του Γιάννη Μπουτάρη ως υποψήφια δήμαρχος, αφού συγκέντρωσε 25 ψήφους έναντι 21 της αντιδημάρχου Πολιτισμού Έλλης Χρυσίδου, αποφάσισε να αποσυρθεί και από την κούρσα, αλλά και να παραιτηθεί τόσο από τη θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, όσο και από δημοτική σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας". Χωρίς να κατονομάσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, σε δηλώσεις της άφησε να εννοηθεί πως στην απόφασή της αυτή οδηγήθηκε επειδή αντιλήφθηκε πως στον αγώνα αυτό ήταν, ουσιαστικά, μόνη. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Μπουτάρης, σε συνεντεύξεις του είτε ευχόταν διψήφια ποσοστά στις εκλογές στον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Βούγια, είτε μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την υποψήφια δήμαρχο Κατερίνα Νοτοπούλου!

Πριν λίγο, η κ. Γούλα δήλωνε στο ραδιόφωνο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων:«Ένιωσα οτι υπάρχουν άνθρωποι μεσα στην παράταξη που επέλεξαν να υπονομεύσουν την πορεία μας προς τις εκλογές»,. Πρόσθεσε πως «δεν μπορεί μια μέρα να σβήσει μια σχέση οχτώ ετών με τον Γ. Μπουταρη», ενώ για το τι θα πράξει στο μέλλον είπε πως ο κύκλος δεν κλείνει. «Σίγουρα θ’ ασχοληθώ με κάτι που να συνδέει την πόλη με τα κοινά».

Νέος πρόεδρος θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν κατά την 2η -ειδική- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το 2019, που θα γίνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο (αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) σύμφωνα με το άρθρο 64 παρ. 7 του Ν. 3852/2010. Σύμφωνα με τη διαδικασία, πρώτα θα παραιτηθεί η κ. Γούλα και, αφού η παραίτησή της γίνει δεκτή από το σώμα, θα ακολουθήσει η εκλογή νέου προέδρου.

Οι πληροφορίες θέλουν εκλεκτό του Γιάννη Μπουτάρη τον Νίκο Φωτίου, ο οποίος, μάλιστα, είναι και αναπληρωτής του. Η κατάσταση στην "Πρωτοβουλία", όμως, είναι τέτοια που τίποτα δεν είναι, πλέον, σίγουρο, στην άλλοτε κραταιά παράταξη, η διάλυση της οποίας άρχισε πριν δύο χρόνια τέτοια εποχή, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης, μετά την απομάκρυνση των, άλλοτε, συνοδοιπόρων του, Ανδρέα Κουράκη και Κωνσταντίνου Ζέρβα, αποφάσισε να μη στηρίξει για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου τον έμπειρο αυτοδιοικητικό -και ως τότε στενό φίλο του- Παναγιώτη Αβραμόπουλο.