«Είμαι από το 2009 σε αυτήν εδώ την αίθουσα παρακολουθώ από παιδί τη Βουλή δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές».


Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο τη Βουλής. «Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία», πρόσθεσε.

«Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπεν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τι είχε συμβεί;

Είχε προηγηθεί οξεία σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο διαρκούσε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στην ολομέλεια της Βουλής. 

Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΝΔ, μια παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το έδρανό του, εξαιτίας της οποίας διέκοψε την ομιλία του ο αρχηγός της ΝΔ, «άναψε την σπίθα» της αντιπαράθεσης. 

«Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς την βουλευτή, ενώ ο Νίκος Βούτσης σύστησε προς τον πρόεδρο της ΝΔ: «Σας παρακαλώ να μιλάτε δια εμού». 

«Δεν είστε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε να προεδρεύστε να κατεβείτε κάτω» αντέδρασε με σφοδρότητα ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας και την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος τον ρώτησε: «γιατί προκαλεί τεχνητή ένταση».

Από κει και μετά, η ένταση ανάμεσα στους δύο κορυφώθηκε, με τον Κ. Μητσοτάκη να λέει «θα επιβάλω εγώ την τάξη» και τον κ. Βούτση να συνεχίζει: «Τι πράγματα είναι αυτά; Αυτόν τον αυταρχισμό αλλού. Όχι στον πρόεδρο της Βουλής!».

«Μην ουρλιάζετε. Γιατί ουρλιάζετε; Έχετε αποποιηθεί τον ρόλο σας. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο» επανήλθε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, με τον πρόεδρο της Βουλής να σχολιάζει: «Εσείς είστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο». 


Πηγές της ΝΔ για το περιστατικό με τον κ. Βούτση


Η δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, μόνον τυχαία δεν προκλήθηκε σήμερα, ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

Όπως επισήμαιναν, η συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία, ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης, δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, «κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ».
Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης, σημείωναν και ανέφεραν πως ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. 

Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ, με εκείνον του πρόεδρου του Βουλής».

- Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της, «γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ».

- Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

- Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

- Αρνείται κατ' επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παραβιάζοντας κατάφορα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική, τέλος, της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν, «όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης» αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης, ότι συμπεριφέρεται «ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου». 


Απάντηση συνεργατών του κ. Βούτση


«Όλοι είδαν και αντιλήφθηκαν ποιος σέβεται τον ρόλο και την θεσμική του συμπεριφορά», απάντησαν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, συμπληρώνοντας: «Ουδέν άλλο σχόλιο».