«Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού.


«Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπεν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε:

«Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα. Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πειτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;» ανέφςερε ο πρωθυπουργός.

Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά («Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής») , μίλησε για “κοινωνικό Αρμαγεδώνᨔ,  χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά “πρωθυπουργό της καταστροφής” και προέβλεψε: “Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που λεηλατήσατε και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον”.


Σε κάποια στιγμή θύμισε Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας: “Το πιο εγκληματικό ότι παραδώσατε άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση. Και στελέχη σας καλούσαν σε bank run, ενώ ήσασταν ακόμη εσείς στη κυβέρνηση. Δικά σας στελέχη καλούσαν ενόψει εκλογών τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες”.


Υποσχέθηκε “να φθάσουμε την ανεργία στο 15% μέσα στην επόμενη διετία και σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, όταν θα ολοκληρώνουμε και την επόμενη τετραετία που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.


Μίλησε, ακόμη, για “συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων”, και κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι ανάγει “σε γενικό συμφέρον, το συμφέρον των πολύ υψηλών, των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων”.

Και υπογράμμισε:


«Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάρει ξανά τις τύχες στα χέρια τους»