Κεραυνός με «ουρές» στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, στη Θεσσαλονίκη, μετά την πρόταση της εισαγγελέως να παραπεμφθεί σε δίκη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κι άλλα επτά άτομα, για
παράνομες αμοιβές που δίνονταν, όταν διατελούσε πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ο κεραυνός δεν έπεσε, σίγουρα, εν αιθρία, αφού η έρευνα ήταν γνωστή εδώ και καιρό (από το 2012). Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει απολογηθεί με υπόμνημα, κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, με το οποίο ισχυρίζεται ότι βρέθηκε αντιμέτωπος «με μια παγιωμένη κατάσταση». Στο δήμο Θεσσαλονίκης, όμως, πίστευαν ότι η υπόθεση δεν θα «ακουμπήσει» το δήμαρχο, κάτι που φαίνεται να μη συμβαίνει, ακόμη κι αν το δικαστικό συμβούλιο που θα αναλάβει να εκδώσει το σχετικό βούλευμα, τον απαλλάξει.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ο Γιάννης Μπουτάρης διορίστηκε πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το 2011. Μαζί του είχαν διοριστεί και τα υπόλοιπα κατηγορούμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρει, σε σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα «Έθνος», η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2012. Τότε, στο γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων Αθηνών έφθασε ανώνυμη καταγγελία που ανέφερε ότι «σκοπίμως καθυστερείται η έγκριση εσωτερικού κανονισμού» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ώστε να επωφελούνται ο –τότε καλλιτεχνικός διευθυντής- Δ. Εϊπίδης και άλλα συγκεκριμένα πρόσωπα - μεταξύ των οποίων η τότε συντονίστρια του Φεστιβάλ και μια εκδοτική εταιρεία συμφερόντων του συζύγου της. Ακόμη, γινόταν αναφορά και στη χορήγηση επιδόματος ευθύνης σε δύο υπαλλήλους τις οποίες οι αρμόδιοι του Φεστιβάλ εμφάνιζαν ψευδώς την πρώτη ως διευθύντρια λογιστηρίου και τη δεύτερη ως διευθύντρια προσωπικού, ενώ φέρονται ότι δεν είχαν τα τυπικά προσόντα.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το διοικητικό συμβούλιο, σε απαρτία, «αποφάσισε να μη δημοσιευτεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του γενικού διευθυντή», για τη σχετική πρόταση προς τον αρμόδιο υπουργό, ενώ δόθηκε ομόφωνα εξουσιοδότηση στον διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη «να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την υπογραφή πόσης φύσεως συμβάσεων ή την τροποποίησή τους για την υλοποίηση του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των νέων προγραμμάτων».
Την απόφαση υπογράφει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως πρόεδρος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου και αντικαταστάθηκε αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013.
Μετά την απόφαση αυτή, ο Δ. Εϊπίδης –ως τότε καλλιτεχνικός διευθυντής- κατείχε τις δύο θέσεις, τόσο του διευθυντή όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, βάσει σύμβασης και αμειβόταν τόσο με μισθοδοσία όσο και με «μπλοκάκι», εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (211.325 ανά έτος μεικτά από μισθοδοσία και 73.070 ευρώ βάσει αποδείξεων παροχής υπηρεσιών -118.770 ευρώ περισσότερα από τα χρήματα που εδικαιούτο, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως, που αποκαλύπτει το «Έθνος»).
Μπουτάρης: «Αντιμέτωπος με παγιωμένη κατάσταση»
Ο Γιάννης Μπουτάρης στο υπόμνημά του προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για απουσία επαρκών ενδείξεων ενοχής για την παραπομπή του στο δικαστήριο:
«Ακόμη όμως κι αν παραγνωρίσει κανείς την παντελή έλλειψη διαχειριστικών εξουσιών στο πρόσωπό μου, ουδέποτε ενημερώθηκα αναλόγως, ώστε να σχηματίσω θετική γνώση, για κανένα ζήτημα σχετικό με τις απολαβές που λάμβανε ο κ. Εϊπίδης κατά την περίοδο που απασχολούνταν στις δομές του Φεστιβάλ, παρά ήρθα αντιμέτωπος με μία ήδη παγιωμένη κατάσταση η οποία ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί τόσο από τη νομική υπηρεσία όσο και από τις ίδιες τις ελεγκτικές Αρχές, ώστε να μου δημιουργηθεί εύλογα η πεποίθηση ότι οι ενέργειες του δ.σ. ήταν απολύτως σύννομες», αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η πρόταση για παραπομπή αφορά επτά άτομα: Τον κ. Μπουτάρη ως τότε πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον κ. Εϊπίδη, ως καλλιτεχνικό διευθυντή, έναν εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο κι έναν δημοτικό υπάλληλο, έναν δικηγόρο, έναν δημοσιογράφο κι έναν συγγραφέα. Οι κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της «απιστίας από κοινού» σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σε βαθμό κακουργήματος.
Χαρακτηριστικά, στην πρότασή της, η εισαγγελέας Ειρήνη Χρυσογιάννη αναφέρει ότι «ο χώρος του Φεστιβάλ μετεβλήθη από τις ενέργειες τους αυτές σε χώρο όπου κυριαρχούσε η “αρχή του ενός ανδρός”, καθώς και ο “νεποτισμός”, και όλα αυτά με βλάβη των συμφερόντων του Οργανισμού, του οποίου την Για «σκόπιμες παραβάσεις των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του Φεστιβάλ», κάνει λόγο η εισαγγελική πρόταση περιουσία είχαν τη νόμιμη υποχρέωση να επιμελούνται και να φροντίζουν. Ουδεμία, δε, πειστική εξήγηση δίδουν για την ανάθεση καθηκόντων σε υπαλλήλους και για την πληρωμή αυτών, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τον Κανονισμό του Φεστιβάλ, και δεν αναφέρονται τα κριτήρια πρόσληψης αυτών».
Το δικαστικό συμβούλιο αναμένεται να λάβει το προσεχές χρονικό διάστημα την τελική απόφαση αναφορικά με την παραπομπή των εμπλεκόμενων.
Η απάντηση Μπουτάρη στο δημοσίευμα
Σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Διετέλεσα πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2013. Αποδέχτηκα την τιμητική αυτή θέση παράλληλα με τα καθήκοντά μου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία διακυβευόταν ακόμα και η δυνατότητα πραγματοποίησης των δύο Φεστιβάλ. Η υπόθεση για τις αμοιβές του Δημήτρη Εϊπίδη αφορά σε απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, η οποία εφαρμόστηκε και μετά το πέρας της δικής μου θητείας και ουδέποτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τις υπηρεσίες του Φεστιβάλ, από το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού και από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είμαι βέβαιος ότι σε επόμενα στάδια η Δικαιοσύνη θα θέσει την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Άλλωστε, σε επιμέρους πτυχή της ίδιας υπόθεσης, η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί ότι δεν υπήρξε κάτι αξιόποινο».
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.