Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.


Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Παράλληλα τέσσερα ελικόπτερα, τέσσερα αεροσκάφη τύπου Canadair και δύο PZL, πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος.

Η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής στην Εύβοια, έγινε… αισθητή ακόμα και στην Αττική. 

Οι καπνοί από το παρθένο δάσος στο Κοντοδεσπότι κάλυψαν το απόγευμα τον ήλιο στην Αττική, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έφτασε στην Σαλαμίνα και την Κόρινθο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχει συμπαγές δάσος και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι, δήλωσε στον Τύπο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός.

Σημείωσε πως για καθαρά προληπτικού λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά, Κοντοδεσπότης που έχει περίπου 300 κατοίκους και Σταυρός με 200. Οι κάτοικοι των δύο χωριών, όπως είπε, έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή (21:15) σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Αποστόλου ενημερώνει Τσίπρα


Σε συνεχή επαφή, από το μεσημέρι, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου βρίσκεται ο, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώνεται για τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Εύβοια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ο Β. Αποστόλου βρίσκεται επί τόπου στην περιοχή όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Όπως δήλωσε ο υπουργός, «από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για την κατάσβεση της».

Επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως ολόκληρη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Μπακογιάννης: Ελπίζουμε να κερδηθεί η μάχη


Στο χωριό Κοντοδεσπότι βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, μεγάλη ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης η πυρκαγιά καίει αυτή τη στιγμή δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς.

Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1, ανέφερε πως η πυρκαγιά πρόκειται ίσως από τις δυσκολότερες που έχει αντιμετωπίσει η Περιφέρεια μέχρι στιγμής ενώ ο δυνατός αέρας δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής καθώς αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί απώλειες ανθρωπίνων ζωών, το οποίο αποτελεί το Α και το Ω, καθώς εκκενώθηκε πολύ γρήγορα ο οικισμός.

«Η πυροσβεστική δίνει μια τρομερή μάχη να προστατεύσει τα σπίτια των κατοίκων, μια μάχη που απ ότι φαίνεται είναι νικηφόρα κι εμείς –η Περιφέρεια, ο Δήμος- όλοι μαζί συνδράμουμε με τη πυροσβεστική με όλες μας τις δυνάμεις» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν ειδοποιηθεί για την πυρκαγιά ενώ σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, τα οποία η Περιφέρεια είναι σε θέση να εφαρμόσει, όπως αποδείχθηκε και στο εν λόγω περιστατικό.

Τέλος, έκανε έκκληση προς τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής ενώ συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία.