Θα έχουμε μία συμφωνία που κανένας δεν θα έχει την ευκολία να την αρνηθεί. 

Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση που αφορούν στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ρίχνοντας έτσι το «γάντι» στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.


Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα έρθει για το Σκοπιανό ενώ αναφερόμενος για την άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν τη συμφωνία, ανέφερε – προκαλώντας αίσθηση –  ότι «δεν πρέπει να προτρέχουμε για το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ».

Κληθείς να σχολιάσει για τα ονόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» αρκέστηκε να πει ότι «συζητάμε στη βάση των προτάσεων Νίμιτς».

Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι προϋπόθεση για να υπάρχει συμφωνία είναι η αποδοχή ότι η σύνθετη ονομασία θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων, κάτι που προϋποθέτει – όπως είπε –  την συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε λύση».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ανέφερε ότι «τα 100 μέτρα που έλεγε ο πρωθυπουργός στη Σόφια, τώρα έχουν γίνει 50». Εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί – όπως είπε –  υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές και ξεκαθάρισε ότι «το βάρος είναι στην άλλη πλευρά».

«Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι τόσο φανερά επωφελής που θα εντυπωσιαστώ αν βρεθούν κόμματα που να διαφωνήσουν», συνέχισε. Όσο αφορά στη στάση των ΑΝΕΛ, τόνισε πως «νομίζω ότι όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διαφωνίας, θα έχουν την τιμιότητα να μην εκβιάσουν την παραμονή τους στην κυβέρνηση».