"Το κομμάτι της ονομασίας είναι μέρος όλων των στοιχείων, που συνολικά πρέπει να δούμε, όμως σε κάθε περίπτωση μην τολμήσει η κυβέρνηση και δώσει όπλα στην άλλη πλευρά χωρίς να εισπράξει, να αφοπλιστούμε εμείς εισπράττοντας τελικά υποσχέσεις για το μέλλον"!



Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

"Η οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανεξαρτήτως της πορείας της όποιας διαπραγμάτευσης. Πρώτα θα πρέπει να είναι ενιαία, δεν θα πρέπει δηλαδή να είναι σε δόσεις. Θα πρέπει αυτή η λύση να διασφαλίζει πλήρως την εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού και δεν αναφέρομαι μόνο στην απάλειψη σχετικών αναφορών στο Σύνταγμα των Σκοπίων αναφέρομαι στα σύμβολα, στην ταυτότητα, στη γλώσσα. Σαν επιστέγασμα αυτών θα πρέπει να μην αφήνουμε καμία χαραμάδα στην οποιαδήποτε λύση, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ισχυρίζονται ότι είναι μακεδονικό έθνος και η λύση να είναι erga omnes φυσικά. Αυτό είναι το πακέτο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε", εξήγησε ο κ. Καλαφάτης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η κυβέρνηση στη ΝΔ περί μικροπολιτικής προσέγγισης των εξελίξεων με την ΠΓΔΜ ο αν. τομεάρχης της ΝΔ είπε: "Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους όταν λένε τέτοια πράγματα. Όταν ο πρωθυπουργός ξεκινά μία διαπραγμάτευση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και αμελεί ή δεν πράττει αυτά τα οποία οφείλει να κάνει, να ενημερώνει βήμα προς βήμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων του αρχηγούς των κομμάτων, να ενημερώνεται με την απαραίτητη σοβαρότητα και μυστικότητα η Βουλή -υπάρχουν μηχανισμοί, η αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών- όταν λοιπόν τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει, πάει να πει ότι επέλεξε η κυβέρνηση έναν συγκεκριμένο τρόπο να κινηθεί στο ζήτημα αυτό. Πιθανώς -εγώ λέω σίγουρα- ήθελε, εκτός των άλλων, και να φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, άρα εκείνη είναι η οποία πραγματεύεται ένα εθνικό θέμα με μικροπολιτική διάθεση και επιπλέον δεν έχουμε και ενιαία θέση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα, έχουμε μία διαπραγματευτική εξέλιξη με δύο πρόσωπα".

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές διευκρίνισε: "Οι εκλογές είναι η λύτρωση για την Ελλάδα [...] Πριν λίγες μέρες, στη συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας θριαμβολογούσε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Απέκρυψε, όμως, να ενημερώσει το Σώμα ότι την ίδια στιγμή υπήρχε δημοσιοποιημένο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Eurogroup το λεγόμενο 'Supplemental Memorandum', το οποίο είναι ουσιαστικά το τέταρτο μνημόνιο".

Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για τη μεταμνημονιακή περίοδο σημείωσε: "Φυσικά και δεν θα πούμε ότι θα σκίσουμε με έναν νόμο τα μνημόνια, τις υποχρεώσεις, εμείς είμαστε σοβαροί δεν είμαστε Τσίπρας και ΣΥΡΖΑ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και ήδη βλέπουμε από το εξωτερικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας απέναντι, όχι μονάχα στους θεσμούς, αλλά στην αγορά. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η ανάπτυξη".

Με αφορμή, εξάλλου, την πολιτική αντιπαράθεση μετά την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στον απόηχο και της στήριξης που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο του δημάρχου ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", που είναι η μείζων αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σημείωσε: "Από τα πρώτα λεπτά έβγαλα ανακοίνωση ως επικεφαλής των 'Εντάξει' καταδικάζοντας απερίφραστα, χωρίς αστερίσκους, αυτή την άνανδρη, χυδαία επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Καταδίκασα όμως και κατήγγειλα την ίδια στιγμή και την υποκρισία όσων σιωπούσαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις βιαιοπραγίες σε βάρος πολιτικών προσώπων [...] Ο κ. Τσίπρας μίλησε για οργανωμένη και σχεδιασμένη επίθεση αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία, όταν βγαίνει από τα χείλη του πρωθυπουργού. Εάν πρόκειται για μία σχεδιασμένη και οργανωμένη επίθεση, οφείλει ο πρωθυπουργός να καταθέσει τα στοιχεία που γνωρίζει στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι υπάρχει μία οργανωμένη επίθεση και σχεδιασμένη και να καλύπτει ουσιαστικά ακροδεξιούς τραμπούκους, γιατί για ακροδεξιούς τραμπούκους μίλησε".

Ερωτηθείς εάν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης απάντησε: "Θα είμαι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές -στην Α' εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης- οι οποίες και θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε σύντομα, σε εύλογο χρονικό διάστημα, έχω δεσμευτεί σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου και αρκετά έως πολύ πριν να δημοσιοποιήσω τις προθέσεις μου, καθώς δεν θέλω οι πολίτες να πιστεύουν ότι πατάω σε δύο βάρκες και όπου 'μου κάτσει καλύτερα' να δω αναλόγως που πάνε καλύτερα τα πράγματα και να κάνω την επιλογή μου".

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης