pexlivanides_deth_20180331_05

Ξαφνικά, στη ΔΕΘ, σε έναν ανοικτό χώρο μπροστά από τα περίπτερα της Sportexpo, ακούστηκαν… κλαρίνα! Νέοι με κουσπέτια έκαναν την εμφάνισή τους, αλείφτηκαν με λάδι κι άρχισαν να παλεύουν στον ήχο των οργάνων!



Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ήταν μια επίδειξη αυτού του παραδοσιακού είδους πάλης των πεχλιβάνηδων, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοχού. Εκεί διατηρείται αυτή η παράδοση και, κατά το Πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στα τέλη Ιουνίου, αναβιώνει το έθιμο από νέους του Σοχού και του Λαγκαδά.


pexlivanides_deth_20180331_04


Η φήμη του πανηγυριού έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας κι εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες. 


Το έθιμο αυτό έλκει τις ρίζες του από την Περσία. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες από την περσική λέξη «pehlevan», που σημαίνει «ήρωας» ή «πρωταθλητής». Φοράνε δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια (ή κιουσπέτια) τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων όπως μοσχαριού ή βουβαλιών ή κατσικιού. Είναι ιδιαίτερα βαριά και, ειδικά όταν περιλούζονται με λάδι, φθάνουν στο βάρος τα δέκα κιλά.


pexlivanides_deth_20180331_02



Η πάλη γίνεται πάνω στο έδαφος και είναι ελεύθερης τεχνικής. Η είσοδος των παλαιστών στο «αλώνι» γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, με χτυπήματα των χεριών στα γόνατα αλλά και τσαλίμια. Οι αθλητές χωρίζονται σε ζευγάρια και παλεύουν επάνω στο γρασίδι του γηπέδου.


pexlivanides_deth_20180331_07



Σε όλη τη διάρκεια της πάλης, οι ζουρνάδες και τα νταούλια ηχούν σε έναν ξέφρενο ρυθμό.


Κυρίαρχος στόχος είναι η επίδειξη της τεχνικής, η επιδεξιότητα, ο έξυπνος χειρισμός που θα φέρει τον αντίπαλο με την πλάτη στο γρασίδι. Απαγορεύονται, οι επικίνδυνες λαβές στο λαιμό, τα χτυπήματα και ορισμένες κινήσεις, που εγκυμονούν κινδύνους για τους αθλητές.


pexlivanides_deth_20180331_06


Αυτό έγινε και σήμερα το πρωί, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Αντί γρασιδιού… στρώθηκε πράσινη μοκέτα. Τέσσερις παλαιστές έδειξαν τις ικανότητές τους σε δεκάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν εκεί.


Τις σκηνές αποτύπωσε, με τον φωτογραφικό του φακό, ο Αλέκος Στυλιανίδης.