Ειδική αναφορά σε τρεις πρώην πρωθυπουργούς, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, για τη συμβολή τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, έκανε, σήμερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης.
Κι όλα αυτά, με τον Κώστα Καραμανλή στην πρώτη σειρά των ακροατών, να χειροκροτεί όρθιος, μετά την ομιλία του, τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, όμως, όπως σημείωσε, πρέπει να επιταχυνθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η Ελλάδα πρέπει να θέλει, αλλα και να μπορεί να συμμετέχει σ' αυτή.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και οφείλει να προστατεύει τα σύνορά της αποτελεσματικότατα, για να μη βιώνουμε τους επιπλέον ελέγχους στα αεροδρόμια χωρών του χώρου Σένγκεν, σημείωσε.

«Ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι το σύνθημά μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως ειπε, η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, ενώ για την πολιτική έναντι στην Τουρκία εξήγησε ότι επιδιώκονται καλές σχέσεις, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ενώ χαιρέτισε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Έκανε λόγο για μία νέα αμυντική λογική μέσα από μία επικαιροποίηση της ισχύουσας πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει και σε μία στρατηγική αμυντική αναθεώρηση, όχι μόνο ως προς το δόγμα που διέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίον αυτές λειτουργούν. 

«Είναι πιθανό και οι Ένοπλες Δυνάμεις, να πρέπει να γίνουν μικρότερες, καλύτερες και πιο αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό προφανώς θα πρέπει να διερευνήσουμε, όχι μόνο τις δυνατότητες διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών συμμαχιών μας, αλλά και άλλες συμμαχίες και στρατηγικές συμφωνίες, οι οποίες θα είναι προς όφελός μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επανεξετάσουμε και την ίδια τη στρατιωτική θητεία, όχι τόσο ως προς τη διάρκειά της αλλά κυρίως ως προς τις δεξιότητες τις οποίες αποκτούν ή μάλλον σήμερα δεν αποκτούν τα νέα παιδιά τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Θέλουμε να δούμε μια στρατιωτική θητεία στην οποία τα νέα παιδιά θα μπορούν να αποκτούν δεξιότητες και πιστοποίηση η οποία θα μπορεί να τους είναι χρήσιμη και στη συνέχεια της ζωής τους ώστε να μην βλέπουν τη στρατιωτική θητεία μόνο ως μια υποχρέωση, ως μια αγγαρεία που δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα στο δικό τους το βιογραφικό».


"Θα τηρηθούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά"

Είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με απόλυτο σεβασμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, που σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες επιτελούν το καθήκον τους. Δεσμεύτηκε, δε, ότι οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα αναδρομικά τους όταν θα υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα θα τηρηθούν στο ακέραιο από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε μια γεμάτη αίθουσα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ως το μεγαλύτερο και το πιο επιτυχημένο και είπε ότι νέος πατριωτισμός είναι ο πατριωτισμός της αλήθειας και της ευθύνης, απέναντι στους πατριδοκάπηλους και τους λαϊκιστές.

Αναφέρθηκε και στα θέματα της επικαιρότητας, όπως οι πλειστηριασμού («από το "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" πήγαμε στο "Οι πλειστηριασμοί είναι ευλογία". Η μεγαλύτερη ίσως ένδειξη πολιτικής εξαπάτησης μίας κυβέρνησης η οποία ανέβηκε στην εξουσία με το ψέμα και το λαϊκισμό», είπε), στην υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία («εδώ έχουμε δύο σκάνδαλα. Το πρώτο είναι αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο, γιατί μεσολάβησε ένας μεσάζοντας όπου τελικά απεδείχθη ότι χάλασε τη δουλειά και στέρησε από τη χώρα μας 66 εκατομμύρια. Το δεύτερο σκάνδαλο, και δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο, είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψης του πρώτου σκανδάλου», τόνισε δίνοντας υπόσχεση πως το θέμα θα διερευνηθεί) κι έκλεισε με αναφορά στον Πολιτισμό, τον οποίο χαρακτήρισε το πιο σημαντικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και αναξιοποίητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας(«η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας πόλος προσέλκυσης επισκεπτών όλο το χρόνο όχι μόνο για τη φυσική μας ομορφιά, όχι μόνο για τις παραλίες μας, όχι μόνο για τα νησιά μας, για τον πολιτιστικό μας πλούτο» και πρότεινε να υπάρξει γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος σε κάθε μουσείο).