Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM» και στη δημοσιογράφο, Αναστασία Καρυπίδου, έδωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης, αναφορικά με το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (THESi).


Ο κ. Παπαφίλης, εν όψει της έναρξης επιβολής κυρώσεων και στους μόνιμους κατοίκους, που σταθμεύουν παράνομα σε θέσεις επισκεπτών, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, επισήμανε πως «κύριο μέλημα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να διαφυλάξει τις θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για τους μόνιμους κατοίκους, ώστε να μην καταλαμβάνονται από επισκέπτες».

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαφίλης, τις πρώτες δυόμιση εβδομάδες πιλοτικής εφαρμογής του THESi, οι μόνιμοι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης και σε περίπτωση που καταλάμβαναν χωρίς να πληρώσουν το απαιτούμενο αντίτιμο κάποια θέση επισκέπτη λάμβαναν μια προειδοποιητική – ενημερωτική κλήση. «Από την ερχόμενη Δευτέρα αυτό σταματά. Πλέον οι μόνιμοι κάτοικοι θα πρέπει να πληρώνουν το απαιτούμενο αντίτιμο, σε περίπτωση που σταθμεύουν σε θέση για επισκέπτες. Αλλιώς, οι κλήσεις θα είναι κανονικές και όχι ενημερωτικές», τόνισε ο κ. Παπαφίλης.

Μέχρι σήμερα, οι επισκέπτες που παρανόμως καταλάμβαναν θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων λάμβαναν και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικές κλήσεις και θα υποχρεούνται να πληρώνουν το πρόστιμο που τους αναλογεί, κάτι που ισχύει και για όσους επισκέπτες σταθμεύουν σε θέσεις επισκεπτών χωρίς να πληρώνουν το απαιτούμενο αντίτιμο.

«Στα σημεία που δραστηριοποιούνται κυρίως αυτό το πρώτο διάστημα οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι μόνιμοι κάτοικοι που παρκάρουν σε θέσεις επισκεπτών έχουν λάβει προειδοποιητικό - ενημερωτικό σημείωμα για να μάθουν πού επιτρέπεται να σταθμεύουν και πού όχι. Από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα συνεχίσουμε την καμπάνια, με πιο εντατικό όμως τρόπο. Οι πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του THESi αφορούσαν στην προσαρμογή στο νέο Σύστημα, όχι μόνο των μονίμων κατοίκων, αλλά και των Δημοτικών Αστυνομικών. Η αστυνόμευση πλέον θα ενταθεί και ειδικά για την προστασία των θέσεων των μονίμων κατοίκων. Οι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να κατανοήσουν ότι από τη Δευτέρα δεν πρέπει να σταθμεύουν σε θέσεις επισκεπτών. Το αντίθετο έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται από την αρχή εφαρμογής του Συστήματος», εξήγησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Δημοτική Αστυνομία θα ρίξει το βάρος της αστυνόμευσης στην Α’ Κοινότητα και από τις 15 Δεκεμβρίου θα επεκταθεί και στη Γ’ Κοινότητα. Δημοτικοί αστυνομικοί διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε μια σειρά κρίσιμων για το Σύστημα οδών (Π. Μελά, Π.Π. Γερμανού, Μητροπόλεως, Ερμού, Αγγελάκη, Εθνικής Αμύνης και στους δυο χώρους στάθμευσης κάτω από τη Φιλίππου, στην Αρχαία Αγορά).

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαφίλης, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν προς έλεγχο 2.300 θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων και 1.090 επισκεπτών στην Α’ Κοινότητα. Αυτές οι θέσεις ελέγχονται και θα ελέγχονται. Θα προστεθούν σ’ αυτές επιπλέον 822 νέες θέσεις σε πρώτη φάση τις οποίες επίσης θα αστυνομεύσουμε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να έχουμε έναν δημοτικό αστυνομικό σε κάθε θέση… Ωστόσο, με το νέο εξοπλισμό που διαθέτουμε, με τη χρήση και των ψηφιακών συσκευών, ο έλεγχος θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα, σε δευτερόλεπτα ανά όχημα κι έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα κάλυψης όλου του THESi. Σε περίπτωση πάντως, που οι μόνιμοι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι επισκέπτες καλύπτουν τις θέσεις τους μπορούν να μας ενημερώνουν άμεσα και θα σπεύδουμε».

Υπενθυμίζεται ότι στην Α’ και Γ’ Δημοτική Κοινότητα υπάρχουν τριών ειδών σημάνσεις:


  • -Λευκή: Αποκλειστικά και μόνο για επισκέπτες.
  • -Μπλε: Αποκλειστικά και μόνο για μόνιμους κατοίκους.
  • -Κίτρινη: Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση για όλους εκτός από όσους προβλέπεται με ειδική σήμανση (επιτρέπεται π.χ. για ΑΜΕΑ, φορτοεκφορτώσεις κτλ.).