Στον ελληνικό χώρο η πίτα έλκει την καταγωγή της από τον αρχαίο πλακούντα ένα αρτοσκεύασμα πεπλατυσμένο που ψήνονταν σε φούρνο. Μιά από τις πίτες που βρίσκονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο των Ελλήνων ήταν η πίτα με τυρί , λάδι και μέλι ή η » μάζα» ζυμωμένη με αλεύρι από κριθάρι, σίκαλη ή βρώμη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, η πίτα καταναλώνεται ιδιαίτερα από τους βοσκούς και τους αγρότες, καθώς μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, τρώγεται κρύα ή ζεστή, και η γέμιση της μπορεί να είναι το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, τυρί ή χόρτα.
Σήμερα οι πίτες βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή των Ελλήνων, και είναι το απόλυτο γεύμα για κάθε ώρα. Για να δοκιμάσεις την πίτα με ένα από τα πιό νόστιμα σπιτικά φύλλα, στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να ψάξεις
και να βρείς την οδό Παπάφη. Μόλις φτάσεις στο νούμερο 211, θα δείς την χαρακτηριστική ζωγραφισμένη ταμπέλα, Βλάστη. Εκεί ο Κώστας Αστραίος, με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, φτιάχνει εδώ και 25 χρόνια, καθημερινά, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες. Βλαστιώτικη τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κρεατόπιτα, πρασοτυρόπιτα αλλά και « μοντέρνες» με κασέρι και ζαμπόν. Παλιότερα έφτιαχνε και τσουκνιδόπιτα αλλά επειδή δεν την ξέρανε και δεν την ζητούσανε , τη σταμάτησε. Ότι ώρα και άν περάσεις από το μικρό αυτό γωνιακό μαγαζάκι, θα βρείς τον Κώστα να ανοίγει φύλλο και να στρώνει τις πίτες του στα ταψάκια που γίνονται ανάρπαστα μόλις βγούν από τον φούρνο. Ποιό είναι το μυστικό για τις πίτες;

Το φύλλο, μας λέει ο Κώστας. Ζυμώνεται καθημερινά με καλής ποιότητας άλευρα, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
8 φύλλα κάτω και άλλα τόσα από πάνω βάζει, αλείφοντας, το κάθε φύλλο με λάδι και στρώνοντας μέσα τη γέμιση με φέτα από την Ελασσόνα.
Η φήμη της Βλάστης μεταδίδεται από στόμα σε στόμα και από γνωστό σε γνωστό. Όταν ένας φίλος σου λέει συνθηματικά » θα σε πάω κάπου για νόστιμη τυρόπιτα » ή όταν σου φέρνει στο χαρτί την κρεατόπιτα και σε προκαλεί να βρείς από που είναι. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε.