Αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποίησαν με αφορμή την πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔY.


Έγραψαν συνθήματα με σπρέι στις προθήκες κοσμηματοπωλείων, όπως «δεν υπάρχει θεός, δεν υπάρχει χρυσός, δεν υπάρχει αφέντης», αλλά και εμπορικού κέντρου. 

Όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες, η ανύπαρκτη αστυνόμευση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, κάτι που αποτελεί πλέον συνήθη τακτική, την τελευταία τριετία, δημιουργεί ανασφάλεια στους επιχειρηματίες. Σημειώνουν, δε, πως τα προηγούμενα χρόνια η παρουσία των αστυνομικών ήταν εμφανής ενώ η ενημέρωση που τους παρείχαν τους δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας. Την ίδια ώρα  εκφράζουν ανησυχία για το τι θα συμβεί, αν πέσουν θύματα επίδοξων ληστών, με απούσα την αστυνομία. 

«Ζούμε σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα που θέλει να λέγεται ευνομούμενη. Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση» αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως «την ώρα που το επιχειρείν κρατιέται με νύχια και με δόντια, είναι απαράδεκτο να δέχεται επιθέσεις από  κάποιους ανεγκέφαλους. Η πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη παρέχοντας του, μεταξύ άλλων και ασφάλεια, χωρίς να εθελοτυφλεί και να ανέχεται συμπεριφορές που πληγώνουν τη δημοκρατία». 

«Για μία ακόμη φορά κοσμηματοπωλεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης έγιναν ‘βορά’ στα χέρια αντιεξουσιαστών» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ορολογοπωλών  Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΘ Πέτρος Καλπακίδης  υπογραμμίζοντας πως ξαναχτύπησαν ανενόχλητοι. «Είναι ένα νοσηρό φαινόμενο που πρέπει να λάβει ένα τέλος» δηλώνει ο κ. Καλπακίδης προσθέτοντας πως η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να προασπίσει τους πολίτες.     

Προσθέτουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και λίγες ημέρες πριν, κατά τη διάρκεια πορείας για τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου.