Οι νέες πρωτοποριακές χειρουργικές τεχνικές μικρής επεμβατικότητας (MIS) οι οποίες αφορούν στην αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος παρουσιάζονται στο τριήμερο Διεθνές Συνέδριο Αρθροπλαστικής MAST-4 (4th MASTERCLASS IN ARTHROPLASTY SURGERY).


Το συνέδριο άρχισε σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2, αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ).

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο Λευτέρης Τσιρίδης, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», εξειδικευμένος στις αρθροπλαστικές μικρής επεμβατικότητας, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος ICAROSκαι Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου.

Ειδικότερα, στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου πρόκειται να παρουσιαστούν εκτενώς τα σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία εξασφαλίζουν στους ασθενείς οι νέες επεμβατικές τεχνικές αρθροπλαστικής στο ισχίο και στο γόνατο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πολύ μικρή χρονική διάρκεια της επέμβασης (γύρω στα 40 λεπτά όταν οι κλασικές χειρουργικές μέθοδοι απαιτούν περίπου ένα δίωρο), η πολύ μικρή τομή (8 έως 10 εκατοστά), το γεγονός ότι ο ασθενής δεν αιμορραγεί, δεν πονά, παραμένει ελάχιστες ημέρες στο θεραπευτήριο (48 ώρες), ενώ αποκαθίσταται ταχύτατα η κινητικότητά του, ήδη από το πρώτο 24ωρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου θα διοργανωθεί και το 1ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «VITRO1» (Virtual Orthopaedics Training1), μέσω του οποίου προσφέρεται στους συμμετέχοντες η μοναδική ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις χειρουργικές τεχνικές μικρής επεμβατικότητας αρθροπλαστικής ισχίου - γόνατος.

Επίσης, πρόκειται να χορηγηθεί η υποτροφία «Τσιρίδης-Frimley Park fellowship» για εκπαίδευση και εργασία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Frimley Park του Λονδίνου, διάρκειας δύο ετών. Η επιλογή θα γίνει κατόπιν εξετάσεων, αλλά και συνέντευξης κατά την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου. Στη διάρκεια του τριημέρου θα διοργανωθούν επίσης workshops, ενώ θα γίνει και προβολή 15 βιντεοσκοπημένων χειρουργικών επεμβάσεων αρθροπλαστικής.

Το MAST-4, τελεί υπό την έγκριση της Πανευρωπαϊκής Ορθοπαιδικής Εταιρείας (EFORT) και συνδιοργανώνεται από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν. «Παπαγεωργίου», το Κέντρο Αρθροπλαστικής Ισχίου Γόνατος ICAROSκαι από την Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Ισχίου (EHS). Στους κύριους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνεται ο Willem Schreurs, Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Ισχίου, ενώ θα συμμετάσχουν ως ομιλητές και εκπαιδευτές και άλλοι περίπου δέκα διακεκριμένοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

Τα έσοδα του MAST-4, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, θα χρηματοδοτήσουν την έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση στον τομέα των αρθροπλαστικών.