ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ
Ανανεώστε τη σελίδα για νεώτερα

Έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ της 42ης Οδού και της 7ης λεωφόρου, κοντά στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στο μετρό. Τραυματίστηκαν ο φερόμενος ως ύποπτος βομβιστής και τέσσερις πολίτες.


Τα γεγονότα λεπτό προς λεπτό:

19:18

Ως  ύποπτος για την επίθεση φέρεται ο Ακαγιέντ Ουλά, 27 ετών, μετανάστης από το Μπαγκλαντές, που ζει στο Μπρούκλιν. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπελεβιού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία (στις ΗΠΑ παίζει και το ρόλο διασωστικής ομάδας που παρέχει και πρώτες βοήθειες) οι τραυματίες από την επίθεση είναι τέσσερις.

Ένας δημοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο φερόμενος ως ύποπτος για την επίθεση φορούσε ειδικό γιλέκο με εκρηκτικά και η αστυνομία χρειάστηκε να τον γδύσει για να του το αφαιρέσει.

18:15

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι η έκρηξη ήταν τρομοκρατική επίθεση. Όπως πρόσθεσε, δεν βρέθηκαν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμού.

“Οι ζωές μας κινούνται γύρω από το μετρό”, είπε. Πρόσθεσε ότι “η Νέα Υόρκη αποδεικνύει πως μια κοινότητα από διαφορετικές κουλτούρες και πίστεις μπορεί να λειτουργήσει”.

Και κατέληξε: “Οι τρομοκράτες θέλουν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό. Πασχίζουν να επιτεθούν στην πόλη της Νέας Υόρκης”.


17:00

Το nytimes.com έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της στιγμής της έκρηξης:



16.32

Η αστυνομία έχει εκκενώσει τους δύο σταθμούς του μετρό. Επίσης, έκλεισαν οι επιβατηγές εγκαταστάσεις του λιμανιού και ο χώρος των αστικών λεωφορείων.

16:15

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο φερόμενος ως ύποπτος νοσηλεύεται, σε κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο Μπελβιού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετέφερε αυτοσχέδια εκρηκτικά, καλώδια και μία μπαταρία.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι η έκρηξη καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

16:02

Πυροτεχνουργοί και ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Ο φερόμενος ως ύποπτος νοσηλεύεται με τραύματα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 20χρονο από το Μπαγκλαντές, που δρούσε για λογαριασμό, ή εμπνεόμενος από το Ισλαμικό Κράτος.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στην υπόγεια διάβαση που συνδέει τις δύο γραμμές του μετρό.

15:47

Η Alicja Wlodkowski, 51 ετών, δήλωσε στη nytimes.com, ότι βρίσκονταν σε ένα εστιατόριο κοντά στο λιμάνι την ώρα της έκρηξης, όταν είδε το πλήθος να τρέχει.

“Μια γυναίκα έπεσε και κανείς δε σταματούσε να τη βοηθήσει. Φρενίτιδα... ”, σχολίασε. Πρόσθεσε ότι "Στεκόμουν και κοιτούσα φοβισμένη”.

15:41

Σύμφωνα με πηγή της εισαγγελίας έγιναν δυο προσαγωγές. Η πρώτη αφορά έναν άνδρα ο οποίος μετέφερε μια συσκευή η οποία πιθανόν ήταν σωλήνας που χρησιμοποιήθηκε για την έκρηξη. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και η αντιτρομοκρατική ακόμη προσεγγίζει το χώρο, άρα είναι πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση.



15:36

Όπως μετέδωσε η nytimes.com, η αστυνομία προχωρά στην εκκένωση του σταθμού του μετρό (συνδέονται υπόγεια δύο βασικές γραμμές στο σημείο εκείνο).

15.30

Ο Andre Rodriguez, 62 χρόνων, εποχικός εργαζόμενος σε κοινωνική δομή του δήμου, δήλωσε ότι άκουσε μια έκρηξη λίγο πριν τις 7:30 τοπική ώρα.

“Ακούστηκε ένας ήχος σαν έκρηξη κι όλοι άρχισαν να τρέχουν”, είπε.

15.15

Σε ανάρτησή της στο τουίτερ, η αστυνομία της Νέας Υόρκης αναφέρει πως έσπευσε σε περιστατικό έκρηξης στο σημείο, όπου συνδέονται δύο γραμμές του μετρό: του λιμανιού και της Τάιμ Σκουέαρ.