Μαγειρεύει, γράφει και φωτογραφίζει
η ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Το λεμόνι, είναι μια διασταύρωση του μανταρινιού με το κίτρος. Την πρώτη περιγραφή για το λεμόνι, τη βρίσκουμε στις αρχές του 10ου αιώνα, σε πραγματεία του Άραβα Κούστους Άλ Ρούμι.


Πιστεύεται ότι οι πρώτες λεμονιές καλλιεργήθηκαν στην κεντρική Ινδία. Λεμονιές βρίσκουμε στη Γένοβα τον 15ο αιώνα αλλά και στα ερείπια της Πομπηίας. Σήμερα καλλιεργείται σε
όλη την Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία,τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο χυμός του λεμονιού έχει θεραπευτική δράση καθώς είναι αντισηπτικός, αντισκορβουτικός, διουρητικός και κατάλληλος κατά της δηλητηριάσεως απο όστρακα, την οποία και προλαμβάνει όταν χυθεί μέσα σε αυτά, πριν τα φάμε. Σε περιπτώσεις πονόλαιμου χρησιμοποιείται σε μορφή γαργάρας, ενώ βοηθάει και στο κατέβασμα του πυρετού.
Αφού αποδεδειγμένα κάνει τόσο καλό, στον οργανισμό μας, σας προτείνω ένα εύκολο κέϊκ λεμονιού. Συνδυάστε το με απογευματινό καφέ ή τσάϊ με φίλους. Βάλσαμο!!!



ΥΛΙΚΑ

250 γρ. αλεύρι
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. κρ.γάλακτος
ξύσμα από 2 λεμόνια*
χυμός από 1 λεμόνι
μπέϊκιν
βανίλια

* βιολογικά κατά προτίμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε κοσκινισμένο το αλεύρι, το μπέϊκιν, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.Τέλος, προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύετε καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά, περίπου.