Σπουδαίες πρόσφατες δημιουργίες, καθώς και ένα παλιότερο αριστούργημα, αλλά και μια ταινία για μια... όχι και τόσο καλή ταινία, περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Για τους... πρωινούς τύπους, ο σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου, στον οποίο φέτος το φεστιβάλ έδωσε λευκή κάρτα για να επιλέξει δέκα αγαπημένες του ταινίες, επιλέγει τη ταινία του Φράνσις Φόρντ Κόπολα «Η συνομιλία» (Ολύμπιον, 12.15): Χρόνια προτού οι κάμερες κλειστού κυκλώματος μπουν στην ημερήσια διάταξη και η συζήτηση για την κοινωνία της επιτήρησης αγγίξει και το τελευταίο νοικοκυριό, ο Κόπολα παρέδωσε ένα σκοτεινό, πυκνό, βραδυφλεγές θρίλερ, όπου κάθε πλάνο αποτελεί μια έκπληξη, μέχρι τη θρυλική τελική σεκάνς που περιέχεται σε κάθε εγχειρίδιο ιστορίας του κινηματογράφου.

Για πολλούς, η πιο σημαντική προβολή της ημέρας είναι αυτή της ταινίας «The disaster artist» (Ολύμπιον, 22.30) του Τζέιμς Φράνκο. Πρόκεται για την αληθινή ιστορία της δημιουργίας της ταινίας The Room, που έχει χαρακτηριστεί ως «ο Πολίτης Κέιν των κακών ταινιών» και συνεχίζει να προβάλλεται σε sold out προβολές στην Αμερική για πάνω από μια δεκαετία. Ο Τζέιμς Φράνκο σκηνοθετεί τον εαυτό του σ’ έναν λαβύρινθο αντικατοπτρισμών, σ’ ένα αυτοαναφορικό γράμμα αγάπης στους απροσποίητους δημιουργούς, το οποίο μας θυμίζει τους λόγους που εξακολουθούμε να πηγαίνουμε σινεμά.

Νωρίτερα όμως, εξίσου σημαντική, η προβολή της ταινίας Lucky (Ολύμπιον, 18.00), σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός από τους σημαντικότερους καρατερίστες του αμερικανικού σινεμά, του Τζον Κάρολ Λιντς (ίσως τον θυμάστε από την ταινία των αδερφών Κοέν, «Φάργκο»). Η ταινία Lucky ακολουθεί το γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι ενός ηλικιωμένου άθεου προς την αυτογνωσία, την αποδοχή της θνητότητάς του και της ανάγκης για επαφή με άλλους ανθρώπους. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στον τελευταίο μεγάλο ρόλο της καριέρας του, ο τεράστιος Χάρι Ντιν Στάντον, που πέθανε πρόσφατα, υποδύεται τον 90χρονο Λάκι –έναν ρόλο-αναφορά στους μονήρεις, τραυματισμένους ήρωες του Παρίσι, Τέξας, του Straight Story ή και της Ατίθασης Καρδιάς– ο οποίος μας συστήνει καθώς μας αποχαιρετά μια σειρά από μοναδικούς χαρακτήρες που αποκαθιστούν τη χαμένη πίστη μας στην ανθρωπότητα
 
Η ταινία Beast (Φρίντα Λιάππα, 18.00) του Μάικλ Πιρς μάς μεταφέρει σε μια μικρή νησιωτική κοινότητα, όπου μια άστατη νεαρή γυναίκα ερωτεύεται έναν μυστηριώδη ξένο που την ενθαρρύνει να κόψει τα δεσμά με την καταπιεστική της οικογένεια. Όταν αυτός θεωρείται ύποπτος για μια σειρά βίαιων φόνων, αυτή τον υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων και συνειδητοποιεί τι είναι ικανή να κάνει. Μια γενναία ταινία που δημιουργεί μια σύνθετη σχέση ανάμεσα στον κεντρικό χαρακτήρα και το κοινό της, ένα σκοτεινό και δραματικό παραμύθι για ενήλικες.

Τέλος, η ταινία Lean on Pete (Φρίντα Λιάππα, 21.00) του Άντριου Χέιγκ είναι μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, τη μοναξιά, την οικογένεια και τη φιλία, μέσα από το πρίσμα της σχέσης ανάμεσα σ’ ένα αγόρι που μεγαλώνει με τον πατέρα του και σ’ ένα ξεχωριστό άλογο κούρσας που σώζεται από τη σφαγή. Μια σπλαχνική, σπαραξικάρδια ματιά στην επιθυμία για αγάπη, οικογένεια και αποδοχή που που είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους.