Σε μέτρα - φωτιά βασίζεται ο προϋπολογισμός για το 2018, που κατατέθηκε χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτη Παπαδόπουλο. 


«Αν και η συνταγή της υπερφορολόγησης άγγιξε το 2017 τα όριά της, σημειώθηκε, δε, τεράστια υστέρηση εσόδων, η εφαρμογή της συνεχίζεται και το 2018, αφού τα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα και δρομολογημένα. Ο προϋπολογισμός, στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά 591 εκατ. ευρώ τον στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ. Για άλλη μία φορά, δηλαδή, προβλέπεται υπερπλεόνασμα. Και όλα αυτά μετά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Από τη μία έκτακτα βοηθήματα και από την άλλη, ανελέητη, είσπραξή φόρων» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ. 

«Η κατάσταση είναι οριακή, η πραγματική οικονομία δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν δεν αλλάξει σύντομα το πρόσημο στην ελληνική οικονομία» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως τα νέα εισπρακτικά μέτρα που είναι προ των πυλών θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων  είτε γιατί αλλάζει ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είτε γιατί καταργούνται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, είτε γιατί αυξάνεται το ΦΠΑ στα νησιά, είτε γιατί κόβεται το ΕΚΑΣ.

«Δυστυχώς τα τελευταία έτη, ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και συνολικά η ελληνική κοινωνία, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουν ότι η χώρα δεν έχει ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και τη διαφυγή προς τα εμπρός» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.