Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία συμπληρωματικών εφαρμογών που θα έπρεπε να λειτουργούν στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ από τον Ιούνιο, ζητά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.
Ζητά, ακόμη αλλά να διαγραφούν οφειλές που επιβαρύνουν άδικα και παράνομα τους πολίτες λόγω αυτής της καθυστέρησης, 


«Είναι άδικη και παράνομη η οικονομική επιβάρυνση πολιτών με οφειλές προς το Δημόσιο λόγω προχειρότητας του ΕΦΚΑ, την ώρα που είναι καθ` όλα σύννομοι από την πλευρά τους», τονίζει ο κ. Καλαφάτης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. «Ταυτόχρονα, είναι αναχρονιστική και κοστοβόρα για τον πολίτη η διαιώνιση –λόγω της ίδιας προχειρότητας- γραφειοκρατικών διαδικασιών που σε όλες τις προηγμένες χώρες γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου του υπολογιστή, από κάθε ασφαλισμένο που διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο.»

Ο Βουλευτής επικαλείται πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βάσει των οποίων, στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως δεν θα είναι έτοιμες πριν το τέλος Οκτωβρίου οι νέες εφαρμογές. Αυτές θα δίνουν την δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας ηλεκτρονικά, χωρίς υποχρέωση μετάβασης σε κατάστημα του ΕΦΚΑ, ενώ θα επιτρέπουν στους νέους επιστήμονες και στους ασφαλισμένους με χρόνο ασφάλισης 40 ετών, να κάνουν χρήση της έκπτωσης εισφορών που τους παρέχεται από το νόμο, χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους επειδή το ηλεκτρονικό σύστημα δεν προβλέπει τη νομοθετημένη έκπτωση.