Φαίνεται πως δε συμφωνούν όλοι με τις εφετινές επιλογές των υπευθύνων της ΔΕΘ - Helexpo. Η δημιουργία ενός μπιτσόμπαρου, καθώς και η επιλογή του Τσανγκ για τη θέση του κεντρικού παρουσιαστή, προκάλεσαν αντιδράσεις.


Χαρακτηριστικά, η παράταξη "Μένουμε Θεσσαλονίκη", η οποία εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του κεντρικού δήμου από τον Γιωργή Σεβρή, αναφέρει στον ιστότοπό της: "Με αφιέρωμα στον «φραπέ», θεματικό πάρκο beach bar, και κεντρικό παρουσιαστή τον Ορέστη Τσανγκ του Σαρβάιβορ θα υποδεχθεί η φετινή ΔΕΘ την τιμώμενη Κίνα. Δυστυχώς, φαίνεται πως οι ιθύνοντες που αποφάσισαν να παρουσιάσουν αυτό το προφίλ της πόλης στους επίσημους προσκεκλημένους της έχουν μπερδέψει το ρήμα «εκθέτω» με το ρήμα «εκτίθεμαι». Κι έτσι σπεύδουν να υιοθετήσουν κομμάτια από τον χειρότερο εαυτό αυτής της κοινωνίας, για να τα προβάλλουν εν είδη τουριστικού μάρκετινγκ, θέλοντας να δείξουν προφανώς ότι με αφορμή την οικονομική μας χρεοκοπία αποφασίσαμε να μεταβάλουμε ολόκληρη την χώρα σε θεματικό πάρκο διασκέδασης. οπότε… «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»". 

Στο κείμενο γίνεται παραλληλισμός της εικόνας που παρουσίασε εφέτος το καλοκαίρι η Χαλκιδική (με Ρωσικές, Ουκρανικές, Ρουμάνικες και  σημαίες κρατών της... Βαλτικής να υψώνονται σε κάθε μπιτς μπαρ και ξενοδοχειακό κατάλυμα) και υπογραμμίζεται πως "είδαμε να ξεδιπλώνεται η χειρότερη εκδοχή μαζικού τουρισμού, που καταστρέφει τα ίδια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, για τα οποία σε τελευταία ανάλυση γίνεται τόσο δημοφιλής ως προορισμός: Το περιβάλλον και ο πολιτισμός του. Το ίδιο ακριβώς, επαναλαμβάνεται στην φθινοπωρινή εκδοχή της ΔΕΘ".

Και προστίθεται: "Στην σύγκρουση που γίνεται για την φυσιογνωμία της πόλης, αντιπαρατίθενται δύο λογικές: Μία εναλλακτική, που προβάλλει ως προτεραιότητα την επένδυση στον πολιτισμό, στην ιστορία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την ποιοτική παραγωγή, και που θέλει να προσαρμόσει το τουριστικό προφίλ σε αυτήν την κατεύθυνση. Και η κυρίαρχη, που προτάσσει το «καλώς ήλθε το δολάριο, το ρούβλι, το γιεν» και θέλει δίκην χαζοδιαφήμισης να μεταβάλει όλη την χώρα σε σκηνικό τηλεοπτικού πρωϊνάδικου. Σε τελευταία ανάλυση, αυτά μπορούν, αυτά κάνουν…"


Και το κείμενο καταλήγει στο εξής υστερόγραφο: "Τουλάχιστον στην Πομπηία, ήρθε το Ηφαίστειο. Εδώ";