Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει ΔΕΘ. Τα άκουσε για τα καλά κι έδωσε, στις περισσότερες περιπτώσεις, γενικόλογες απαντήσεις.


Ο πρωθυπουργός τα άκουσε από τους φορείς, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ειδικά των εκπροσώπων των επιμελητηρίων και των οικονομικών συλλόγων, οι οποίοι μόνον ευχαριστημένοι δεν εμφανίστηκαν από το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να κινηθούν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υλοποιηθεί ένα πλάνο που θα δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον προς τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, έθεσε το κρίσιμο ζήτημα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είπε ότι οι εξαγωγείς κι ο υπόλοιπος εμπορικός κόσμος ακόμη περιμένουν τις επόμενες κινήσεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης. Ζήτησε επιτάχυνση των κινήσεων και έθεσε με την σειρά του το πρόβλημα της υπερφορολόγησης.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις γι΄ αυτά τα ζητήματα.

Ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Βαργιάννης μετά την συνάντηση είπε ότι έθεσε στον πρωθυπουργό τα μεγάλα ζητήματα των επιχειρήσεων αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και την υπέρογκη υπερφορολόγηση που οδηγεί τις επιχειρήσεις στο να εγκαταλείπουν τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας του απάντησε ότι αυτά τα ζητήματα θα τεθούν μετά το κλείσιμο και της 3ης αξιολόγησης.

Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης. Εξάλλου, είχε δείξει τις προθέσεις του πριν τη συνάντηση: «Αυτό που θέλουμε από τον κ. Τσίπρα είναι να υλοποιήσει αυτά τα οποία θα πει στην έκθεση. Γιατί πολλά από αυτά που είπαν πέρυσι δεν υλοποιήθηκαν. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπώ εγώ έχουν πολλά προβλήματα στην πόλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζορπίδης κατά την προσέλευσή του στο Διοικητήριο.

Ο πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος Κ. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Αντωνάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την προστασία του κλάδου. Επίσης ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε μην φεύγουν οι νέοι οικονομολόγοι στο εξωτερικό, καθώς και να προστατεύονται οι ελεγκτές που κάνουν κάθε μέρα την δουλειά τους έξω στον δρόμο.

Υπήρξαν, πάντως, κι αυτοί που, λίγο - πολύ, τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης: «Με τον πιο εμφατικό τρόπο τονίσαμε στον Πρωθυπουργό ότι η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής δεν είναι μια μάχη επικοινωνιακής  φύσεως. Είναι μια μάχη που δίνεται με σκληρότητα καθημερινά επί της ουσίας. Σε αυτή την μάχη θέλουμε να έχουμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό δίπλα μας μα μας θωρακίσει και να ας προστατέψει και κυρίως να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες και εκείνο το πλαίσιο ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε την δουλειά μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης- Κιλκίς-Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Προσπάθειες για χαμόγελα και ελπίδες...



Ο πρωθυπουργός συνάντησε εκπροσώπους των παραγωγικών επιμελητηρίων (ΕΕΘ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ), φορέων (ΕΣΘ, ΔΕΘ) και των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στο πρωθυπουργικό γραφείο. Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση πριν από τη ΔΕΘ, η οποία μέχρι πέρυσι γινόταν στο Μαξίμου.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη παρέμεινε για, περίπου μία ώρα, στο κτίριο του ΥΜΑΘ και είχε επαφές με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και την υφυπουργό Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Αργότερα αναχώρησε για τις Πρέσπες, όπου θα παραβρεθεί στην έναρξη των ''Πρέσπειων 2017'', χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση. 

Ήταν φανερό, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μοιράσει χαμόγελα κι ελπίδες. Υπογράμμιζε, συνεχώς, ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση κι αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας. 

Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισε:

-Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

 -Το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός Μ-Θ Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.