Ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα σκουπίδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αναζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας.


Ζήτησε,  από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Εμμανουέλα Κετσιατζή, να αναθέσει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα στη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης "για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τους υπαίτιους, δημιουργίας κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τη μη περισυλλογή των απορριμμάτων".

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία "να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων και ποιες ήταν οι θετικές ενέργειες ή παραλείψεις τους. Συνεπώς πρέπει επιπλέον να διερευνηθεί, εάν υπήρξαν τρόποι συλλογής των απορριμμάτων που μπορούσαν να ακολουθηθούν και αν ναι εάν εφαρμόστηκαν".

Έρευνα και κατά των Δημάρχων

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί, σε περίπτωση που δεν εφαρμόστηκαν τρόποι συλλογής των σκουπιδιών, να αναζητηθούν ευθύνες από τους αρμόδιους δημάρχους κι άλλα δημαρχιακά όργανα.

Όπως έγινε γνωστό, τα υπό διερεύνηση αδικήματα -κατά την παραγγελία- είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος, της παράλειψης λύτρωσης από κίνδυνο ζωής, της έκθεσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως επίσης οι πράξεις της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της παράνομης βίας (από παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας λόγω παράνομης παραμονής ατόμων σε χώρο της ή με τη βία παρεμπόδιση άσκησης δικαιώματος προς λειτουργία των απορριμματοφόρων).

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητείται να ληφθούν καταθέσεις από τους γενικούς γραμματείς των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Ωραιοκάστρου προς αποσαφήνιση των συνθηκών από τη μη περισυλλογή των απορριμμάτων, όπως επίσης να επισυναφθούν στη δικογραφία φωτογραφίες από τα απορρίμματα με τους υπερχειλισμένους κάδους, προσδιορίζοντας τον τόπο και χρόνο λήψης τους.

Σε περίπτωση που από την έρευνα προκύψουν ενδείξεις ενοχής και προσδιοριστούν οι ύποπτοι, ο εισαγγελέας ζητεί να ληφθούν απ' αυτούς ανωμοτί καταθέσεις (ως ύποπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων).