Τρίτη, 25 Απριλίου 2017._

Διπλή ήττα, χθες βράδυ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για τη διοίκηση Μπουτάρη. Πρώτα απορρίφθηκε εισήγηση για την κανονιστική διάταξη που ρύθμιζε τα των τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας κι έπειτα
αποσύρθηκε η έγκριση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα!

Η βραδιά φάνηκε ότι δεν θα εξελίσσονταν καλά, όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης του θέματος για τα τραπεζοκαθίσματα της Αγίας Σοφίας. Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων -ακόμη και της διοίκησης- χαρακτήρισε πρόχειρη την σύνταξη της σχετικής διάταξης, καθώς περιόριζε ιδιαίτερα το χώρο για τραπεζοκαθίσματα, τοποθετώντας τον, επίσης, σε σημεία άσχετα με τις προσόψεις των καταστημάτων. 

Την κανονιστική, εκτός της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) δεν ψήφισαν πέντε σύμβουλοι της διοίκησης (Παν. Αβραμόπουλος, Ανδρ. Κουράκης, Κ. Ζέρβας, Παπαναστασίου και Αρβανίτης έριξαν λευκό), δίνοντας έτσι μια... πρόγευση στον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, για το τι θα ακολουθούσε.

Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι μεν και πότε οι δε... καταμετρούσαν τους παρόντες, για να καταλάβουν τι θα γινόταν με το μείζον θέμα της υπογραφής μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα. Όταν, όμως, ήρθε η ώρα των τοποθετήσεων, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το θέμα δεν θα περνούσε!

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της Αριστεράς ήταν κάθετοι: "Δεν είναι κοστολογημένες οι δράσεις, μια υπογραφή μνημονίου είναι ανώριμη", δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη, Ρία Καλφακάκου. "Δεν τους χρειαζόμαστε", πρόσθεσε ο Γ. Αβαρλής από την ίδια παράταξη, ενώ ο Γ. Δελλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση πρόσθεσε: "Δεν είναι ευαγές ίδρυμα η Παγκόσμια Τράπεζα". Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο δεύτερος σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Γ. Κωνσταντινίδης.

Από τη μείζονα αντιπολίτευση (Εντάξει), ο Εφ. Κυριζίδης χαρακτήρισε "μνημείο ασάφειας και αοριστίας" το Μνημόνιο .Αναρωτήθηκε αν και οι άλλοι δήμοι που έχουν παραλιακό μέτωπο συμφωνούν για συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και "ποιο είναι, τελικά, αυτο΄που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς"; Από την ίδια παράταξη, ο Δ.  Κούβελας πρόσθεσε ότι "είναι κείμενο που μόνο ερωτηματικά προκαλεί. Αν ζητούμενο είναι η εκπόνηση μελετών, υπάρχουν διαθέσιμοι φορείς στην πόλη που θα μπορούσαμε να προστρέξουμε ήδη", υπογράμμισε.

Κατά του Μνημονίου στράφηκε και ο Γ. Σεβρής της παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη.

Κι από εκεί άρχισαν οι ενδοπαραταξιακές βολές για την Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη: Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος, αφού υπογράμμισε την άθλια σύνταξη του κειμένου, τόνισε: "Όχι βιαστικά πράγματα. Είναι σπουδαίο πράγμα η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς με κύρος. Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν είμαστε Ζιμπάμπουε, αλλά πόλη σε μια χώρα που έχει θεσμοθετήσει κανόνες για κάθε κίνδυνο που υπάρχει σ αυτήν τη χώρα. Άλλο πράγμα αν στο χιονιά κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Τα εγχειρίδια υπάρχουν". Και χαρακτήρισε "κείμενο που βρίθει από αδιευκρίνιστα σημεία" το μνημόνιο.

Ο Ανδρ. Κουράκης χαριτολογώντας τόνισε ότι "για τους σεισμούς θα τους... δώσουμε την τεχνογνωσία μας. Την έχουμε καλύτερα από αυτούς. Το Πανεπιστήμιο έχει κοστολογήσει πόσο ακριβώς χρειάζεται για να ενισχυθούν τα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Έχουν κάνει και σενάρια τι θα συμβεί με ανάλογο σεισμό στα επόμενα χρόνια, πόσοι θα ΄ναι οι νεκροί, πόσα χρήματα θα χρειαστούν". Κι έκλεισε με μια νύξη για τα δημοτικά ομόλογα που θα ήθελε να εκδώσει η διοίκηση: "Έχουν φαλιρίσει αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ λόγω των δημοτικών ομολόγων", είπε.

Κατά του Μνημονίου, όπως είχε εισαχθεί, τάχθηκαν, ακόμη, από την διοίκηση ο Κ. Ζέρβας κι ο Γ. Αρβανίτης, αναγκάζοντας την αρμόδια αντιδήμαρχο Λίνα Λιάκου να δηλώσει πως δεν έχει τη δυνατότητα ο δήμος να πληρώσει για τις μελέτες, να παραδεχτεί ότι το κείμενο δόθηκε από τα στελέχη της Τράπεζας και μεταφράστηκε στα Ελληνικά και, τελικά, να το αποσύρει για να φέρει κάτι... καλύτερο.