ΑΘΗΝΑ, 24/2/2017._

Άναψαν, πάλι, φωτιές, από την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή... Ο κ. Τσίπρας, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, απαντούσε, μεν, στον ερωτώντα πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη, αλλά... αλληθώριζε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη!


«Εξαιρετική επιτυχία» χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup, λόγω των αντιμέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του τον πρόεδρο της ΝΔ: «Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης; Δεν έχει άποψη; Αν θέλει να ρωτήσει για το Eurogroup, θα περιμένω εδώ έως το βράδυ για να του απαντήσω» τόνισε.

«Έχει κρυφτεί ο Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες. Είμαι εδώ να απαντήσω σε όποιες ερωτήσεις έχει, όπως και κάθε άλλος. Δεν μπορεί να κάνει μια γραπτή δήλωση; Δεν μπορεί να πει μια άποψη; Την προηγούμενη εβδομάδα δεν μας έλεγε ότι οδηγούμε τη χώρα στο γκρεμό; Το έβαλε στα πόδια. Ας εμφανιστεί, κι εγώ περιμένω εδώ μέχρι το βράδυ να του απαντήσω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τόσο τα μέτρα επιβάρυνσης λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουν οι δανειστές, όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουμε εμείς, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα στη Βουλή και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η επίθεση της αντιπολίτευσης

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα υποστήριξε στη Βουλή απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην «ώρα του πρωθυπουργού», σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup, εξαπέλυσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Από τη ΝΔ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τον κατηγόρησε, ότι μόνο μαθήματα λαϊκισμού μπορεί να δίνει και όχι να κάνει κηρύγματα πατριωτισμού, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έκανε λόγο για «αυταπάτες της κυβέρνησης που έγιναν υποχωρήσεις» και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, μίλησε για παραδοχή τέταρτου μνημονίου.

Μητσοτάκης: Κανείς δε νοιάστηκε για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα

Δεν επενδύω, ούτε χαίρομαι με την αποτυχία της κυβέρνησης. Έχω, όμως, την εθνική υποχρέωση, με ωριμότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, να λέω έγκαιρα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η κοινωνία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση στη χώρα και όπως τονίζει, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε, πώς, αλλά και αν θα κλείσει τελικά η αξιολόγηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει δεσμευθεί σε πρόσθετα βαριά μέτρα, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων, μέτρα που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους, ενώ τονίζει πως οι άμεσοι στόχοι της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους, στόχοι απαραίτητοι για να αποφύγουμε ένα τέταρτο Μνημόνιο, χάνονται από τον ορίζοντα.


Ο Πρόεδρος της ΝΔ περιγράφοντας μια πολύ ζοφερή κατάσταση κατηγορεί τον πρωθυπουργό πώς δεσμεύει τη χώρα σε πολυετή λιτότητα, αντί να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης και της μείωσης των πλεονασμάτων, ώστε να αναπνεύσει η οικονομία την ίδια στιγμή που η χώρα παραπαίει και η οικονομία εξαντλεί τα τελευταία της αποθέματα, μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης αβεβαιότητας και γενικευμένης καχυποψίας. Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά πως «τον τελευταίο μήνα, έχασαν τη δουλειά τους 30.000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά γι' αυτούς κανένας από τους κυβερνώντες δεν νοιάστηκε». 

Μαξίμου: Ο Μητσοτάκης κάνει κακό και στην παράταξή του

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να ζημιώνει τη χώρα και την παράταξή του σχολιάζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή τη δήλωση Μητσοτάκη.


Πιο συγκεκριμένα, «το καλό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έπαθε αφωνία μετά το Eurogroup της Δευτέρας και επιτέλους εμφανίστηκε. Το κακό νέο, είναι ότι παραμένει αμετανόητος και εγκλωβισμένος σε μία στρατηγική μίζερης και μεμψίμοιρης αντιπολίτευσης, που αγνοεί την πραγματικότητα και ζημιώνει τόσο τη χώρα, όσο και την ίδια την παράταξή του», καταλήγει το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η τοποθέτηση Λεβέντη

Για την... ιστορία να πούμε ότι αφορμή για την επίθεση Τσίπρα στον αρχηγό της Ν.Δ. στάθηκε η ερώτηση Λεβέντη στον πρωθυπουργό. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Λεβέντης είπε πως η μείωση του αφορολόγητου θα αποτελέσει «χαστούκι» στα πολύ χαμηλά εισοδήματα , ενώ τα «αντίμετρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αποτελούν εγγύηση για τους πολίτες που θα χάσουν από τη συμφωνία.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι για κάθε ευρώ θα επιστρέφει στον φορολογούμενο το ίδιο ποσό, από την λήψη των αντισταθμιστικών μέτρων. «Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Παγκόσμιο φαινόμενο και οικονομικό θαύμα θα είναι. Να το αναλύσετε και θα πάρετε πνευματικά δικαιώματα κι από άλλες χώρες» είπε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, τόνισε πως ούτως η άλλως η μείωση του αφορολόγητου, σε αντιστάθμισμα με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα χαμηλά εισοδήματα. «Δηλαδή αν κόψεις έναν μισθό - γιατί τόσο θα κοπεί από τον χαμηλοεισοδηματία με την πτώση του αφορολόγητου -κι αυτός δεν έχει σπίτι, για να πληρώσει μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να αγοράσει και καταναλωτικά αγαθά, ώστε να επωφεληθεί της μείωσης του ΦΠΑ, από πού θα επιστρέψουν τα χρήματα από τις απώλειες;» ανέπτυξε το σκεπτικό του ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι νομοθετεί προληπτικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τις επόμενες γενιές, ενώ οι ίδιοι οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού αντίκειται στο Σύνταγμα μια τέτοια νομοθέτηση. «Αλλά συνηθίσαμε να κάνουμε το Σύνταγμα χαλί και να το πατάμε. Μήπως δεν είναι αντισυνταγματικά μέτρα ο κόφτης και το Υπερταμείο; Δεν μας πειράζει πια όμως» υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε και πάλι οικουμενική κυβέρνηση, που θα είναι αυστηρώς προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό.