ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

ΑΘΗΝΑ, 31/1/2017._


"Και με το φως του λύκου, επανέρχονται", ήταν ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της Ζυράνα Ζατέλη. Ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Grexit και του σεναρίου της δραχμής. Να που επανέρχονται, από επίσημα χείλη.


Αυτήν τη φορά ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Nίκος Ξυδάκης, ο οποίος, μιλώντας στον Σκάι, δήλωσε ο  αναφερόμενος στη δραχμή: «Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού! Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε» .

«Δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε» δήλωσε.

«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.

Παρ' όλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις; Εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους».

Βέβαια, ο κ. Ξυδάκης λησμόνησε ότι, το 1910, το 1912, το 1930 και το 1960, που η Ελλάδα "μεγαλουργούσε", πρώτον δεν ήταν στο ευρώ, δεύτερον οι υπόλοιπες χώρες είχαν κι αυτές εθνικά νομίσματα και τρίτον τα χωριά (ακόμη και το '60), αλλά και κωμοπόλεις δεν είχαν, καν, ηλεκτρικό ρεύμα.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 20:25

«Ίσως και να έδωσα ένα ατυχές παράδειγμα αυτό-λοιδορούμενος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος για τη δραχμή, χαρακτηρίζοντας «τυχαία» την αναφορά του σε εθνικό νόμισμα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε ότι «αυτό που διατύπωσα είναι αν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά μετά από επτά χρόνια πόνου για μία εθνική συνεννόηση».


«Δεν άνοιξα κανένα θέμα για δραχμή, γιατί να το κλείσω;», διερωτήθηκε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας πάντως ότι «οποιοσδήποτε υπεύθυνος Έλληνας πολίτης, όταν αλλάζει η Ευρώπη και η στάση της Ουάσιγκτον απέναντί της, πρέπει να σκέφτεται και να συζητά».