ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 31/1/2017._


Επιχείρηση αποσυμφόρησης του καταυλισμού της Μόριας πραγματοποιείται, από το βράδυ της Δευτέρας, με στόχο κανένας πρόσφυγας να μη μένει σε σκηνή. 


Η επιχείρηση διεξάγεται μετά τον θάνατο τριών προσφύγων στον καταυλισμό.

Το περασμένο βράδυ μεταφέρθηκαν άλλοι 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Λέσβος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ 100 άτομα, κυρίως μέλη οικογενειών, μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί ο δήμος Λέσβου.

Η τελευταία μεταφορά προκάλεσε τις διαμαρτυρίες παραγόντων του δήμου Λέσβου, αφού έγινε μέσα στη νύχτα, με αποτέλεσμα, όπως λένε, να αναστατωθεί η ζωή στον δημοτικό καταυλισμό, ενώ χρειάστηκε η επιστράτευση του συνόλου των εργαζομένων εκεί, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι νέοι φιλοξενούμενοι. 

Από τη μεριά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής γίνεται αναφορά σε καθυστερήσεις από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη μετακίνηση 400 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη, ενώ θα μπορούσαν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και σε δομές που υπάρχουν και παραμένουν άδειες. Επίσης, αναφέρονται καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει, πάντα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη λειτουργία της Μόριας λόγω μείωσης του προσωπικού και διακοπής της συνεργασίας με ΜΚΟ και οργανώσεις υπεργολάβους.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μάλιστα ο κ. Μουζάλας σε ενημέρωση δημοσιογράφων τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψη του στον καταυλισμό του Ελαιώνα, «οι καθυστερήσεις οφείλονται σε μεταβολή του καθεστώτος λειτουργίας της Ύπατης Αρμοστείας για την Ελλάδα από εκτάκτου ανάγκης που κάνει διαγωνισμούς πιο γρήγορα σε καθεστώς τακτικότητας χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική πολιτεία».