ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 30/1/2017.


Συνεχής παράθεση ημερομηνιών και χαμηλοί τόνοι, αλλά και μπερδεμένα λόγια, ακούστηκαν, απόψε, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για το θέμα των διαγωνισμών της υπηρεσίας Καθαριότητας, για τους οποίος ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αχ. Ζήσης ζήτησε την άσκηση διώξεων.


Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι "το θέμα προέκυψε από ανώνυμο καταγγελία, που έφερε μια παρέμβαση της οικονομικής επιθεώρησης από τον Αύγουστο του 2015", έκανε αόριστα λόγο για "μια πρόσκληση για ανωμοτί καταθέσεις" και κατέληξε λέγοντας ότι αρχικά έδωσε εντολή για εσωτεριό έλεγχο και, στη συνέχεια, για Ένορκη Διοικητική Εξέταση. 

Έπειτα, ο δήμαρχος που δεν φείδεται λόγων σε άλλες περιπτώσεις, αφού παρέθεσε διάφορες ημερομηνίες, ζήτησε να του... κάνουν ερωτήσεις για να απαντήσει και κατέληξε: "Θα καλέσω σε απολογία όσους ενέχονται".

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Εντάξει, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε: «Όλοι οι μύθοι για το νέο και διαφορετικό που φέρνει η διοίκηση στην πόλη καταρρέουν ένας – ένας». Πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει ούτε μία ουσιαστική προσπάθεια για τη βελτίωση, διαχειριστική ή οργανωτική, που να δείχνει, πραγματικά, τη βούλησή σας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στο δήμο. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι και στην οργάνωση πήρατε μηδέν».

Υπενθύμισε ότι ήταν η παράταξη των «Εντάξει» που «έσυρε τη διοίκηση σε ενέργειες για την υπόθεση των διαγωνισμών, με τη σωστή, ορθολογική, τεκμηριωμένη στάση της». Πρόσθεσε πως η επισήμανση για το θέμα «έγινε με κάθε θεσμικό τρόπο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Και είναι δείγμα γραφής του πώς κινείται η παράταξή μας. Όλα καθαρά και διάφανα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Εξουσία Πολιτών», Μάκη Στεργίου, που είπε ότι "στη χώρα γίνονται χειρότερα", για να καταλήξει πως "ο εισαγγελέας δεν έπρεπε να... αναμιχθεί"!

Το ότι λοιδορήθηκαν και από το δήμαρχο και από αντιδημάρχους, θύμισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Εφραίμ Κυριζίδης (των "Εντάξει"), Γ. Αβαρλής (της "Ανοιχτής Πόλης"), τους οποίους μαζί με τον σύμβουλο της "Πρωτοβουλίας" Ανδρ. Κουράκη, ο κ. Μπουτάρης είχε αποκαλέσει "Τρίο Στούτζες", όταν πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους της εταιρίας που κέρδισε τους διαγωνισμούς. "Θεωρώ ότι είμαι δικαιωμένος, αλλά και πάρα πολύ στεναχωρημένος", πρόσθεσε ο κ. Κουράκης "επειδή η παράταξη που είχε σημαία τη διαφάνεια, δεν πρέπει να αφήσει σκιές να τη σημαδεύουν". Και κατέληξε:

"Ενίοτε οι παραιτήσεις πρέπει να γίνονται αποδεκτές -κι όταν κάποιος υποβάλει την παραίτησή του πρέπει να το εννοεί"!

Ο δημοτικός σύμβουλος -επίσης- της "Πρωτοβουλίας" Γ. Αρβανίτης τόνισε ότι "όταν μας έλεγαν πως κάτι συμβαίνει, ποιούσαμε την νήσσαν" και έθεσε "ζητήματα μη ολοκληρωμένης διοικητικής παρέμβασης". 

Με τους στίχους του Μ. Αναγνωστάκη "το βέβαιο είναι κάτι δεν πήγε καλά και το χέρι δεν έφτασε εκεί που ονειρεύτηκε", άρχισε την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παν. Αβραμόπουλος. Συνέχισε, όμως, με μια... παλιά υπόθεση, την παραπομπή 13 υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση χρημάτων από τα χρήματα που προορίζονταν για τα ασφαλιστικά ταμεία. "Οπότε είμαστε... πάτσι", είπε προς τον αντιπρόεδρο Δ. Κούβελα, που είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα και ήταν επικριτικός με τη διοίκηση του Δήμου.

Υπογράμμισε ότι "δεν έχουμε πλήρη εικόνα του κατηγορητηρίου" και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί πάνω από το κεφάλι του δήμου να κρέμονται τέτοια θέματα". 

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επαίνεσε την αντιπολίτευση "στο να διαχειριστούν μία κατάσταση που είναι δυσάρεστη για όλους". Πρόσθεσε, όμως, ότι "στεναχωριέται στο ότι ο κ. Καλαφάτης επιμένει πως δεν κάναμε τίποτα για την οργάνωση".

Όσο για τον χαρακτηρισμό "Τρίο Στούτζες" είπε πως... είχε δίκιο επειδή "δεν ήταν θεσμικό αυτό που κάνατε".