ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 15/1/2017._

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αφού η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε παράλογες απαιτήσεις, ενώ και η Τουρκία με την κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως ο στρατός κατοχής ήρθε για... να μείνει!


Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τουρκικές εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακκιντζί, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απαράδεκτο» τον χάρτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στη Γενεύη. 

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις είναι σημαντική και αναγκαία για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και σίγουρα θα περιλαμβάνεται στη λύση. Ανέφερε ότι αν δεν υπάρχει αυτό, δεν θα υπάρξει λύση. 

Είπε ακόμη ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστούν οι ευαισθησίες των δύο πλευρών.  Πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν είναι ανοικτού τέλους.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Μόρφου, τα Κόκκινα και το Βαρώσι, ο Ακιντζί είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να εκφράζει την άποψή του και ότι κάποιες από τις δηλώσεις του μπορεί να παρεξηγηθούν.  Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, θέλουν συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, προσαρμοσμένες στην ανάγκη, όπως η ασφάλεια της μιας πλευράς να μην αποτελεί απειλή για την άλλη. 

Ο Ακιντζί επέρριψε στην Ελλάδα την ευθύνη για τη μη συνέχιση των εργασιών της διάσκεψης της Γενεύης.

Να θυμίσουμε ότι, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ότι η ελληνική πλευρά παρέμεινε στη Γενεύη για να συζητήσει. "Άλλοι ήτα αυτοί που το ΄βαλαν στα πόδια", πρόσθεσε.

Στην Ελβετία οι επόμενες συζητήσεις

Στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, μεταξύ 18 και 20 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η ομάδα των τεχνοκρατών, στην οποία από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο θα παρουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα στις 23 Ιανουαρίου, στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας. 

Στην ομάδα θα μετέχουν επίσης: Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου, ο γενικός διευθυντής της Διέυθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη, Πέτερ Σόρενσεν. Από πλευράς ΟΗΕ θα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντε, ο οποίος και θα έχει το ρόλο συντονιστή της ομάδας. 

Με βάση την εξέλιξη αυτή, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανοίγει μια διαδικασία μοντέλου διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, όπου τα εμπλεκόμενα μέρη θα πηγαινοέρχονται στη Γενεύη μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.