ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23/12/2016._ Για άλλη μία φορά τα περισσότερα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων επικεντρώνουν στα... προβλήματα τσέπης.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Καλά Χριστούγεννα Dr Σόιμπλε"
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Βαραίνει επικίνδυνα η ατμόσφαιρα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου! Τα... κάλαντα έψαλε χθες (μια μέρα νωρίτερα) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε βάρος της χώρας μας".

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: «Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη»
Η εφημερίδα μας καλεί: «Να αλλάξουμε την οπτική που βλέπουμε τον κόσμο, να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να συμβάλλουμε στο να αλλάξει ο κόσμος. Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στον τόπο μας».

ΕΘΝΟΣ: "Φαντάσματα των Χριστουγέννων"
Η εφημερίδα σημειώνει: "Μαζί με τα... κάλαντα αναμένει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο την απόφαση των θεσμών για το "ξεπάγωμα" ή όχι των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι δύο εγκύκλιοι για τις νέες συντάξεις"
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Αλλάζουν όλα στις νέες συντάξεις γήρατος και χηρείας για όσους υπέβαλαν αίτηση από τις 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με τις δύο εφαρμοστικές εγκυκλίους που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να εκδοθούν σήμερα".

ΕΣΤΙΑ: "Τα Χριστούγεννα του 1896 στην Αθήνα"
Η εφημερίδα τονίζει ότι: "Η "Εστία" σήμερα επανεκδίδει και προσφέρει στους αναγνώστες της το χριστουγεννιάτικο ειδικό Αφιέρωμα με το οποίο είχε κυκλοφορήσει στις 24 Δεκεμβρίου 1896".

Η ΑΠΟΨΗ: Οι 3 «καλικάντζαροι» που πριονίζουν το Μαξίμου
«Πολυμέτωπη μάχη της κυβέρνησης με ΔΝΤ, Βερολίνο και εσωτερική αντιπολίτευση, την ώρα που γίνεται προσπάθεια να κλείσει όσο πιο αναίμακτα γίνεται η πληγή που άνοιξε η έκτακτη παροχή Τσίπρα», γράφει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ: "Ένεση ρευστότητας 1,26 δισ. σε μικρομεσαίους"
Σύμφωνα με την εφημερίδα: "Σήμα προς τους επενδυτές για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και ανάσα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν οι δύο συμφωνίες που υπογράφτηκαν χθες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που εκκινούν από τα 1,26 δισ. τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 2 δισ. την προσεχή διετία".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι"
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Έντονα προβληματισμένος για τη στάση του ΔΝΤ είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει και χωρίς το Ταμείο. Επισημαίνει εξάλλου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι επιδιώξεις του για την Ελλάδα μπορεί τελικά να γυρίσουν μπούμερανγκ. Του εύχεται όμως "καλές γιορτές".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Χαμένοι στη μετάφραση Αθήνα-Βερολίνο"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: "Σε περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, που είχε ήδη πληγεί μετά τις παροχές Τσίπρα, οδήγησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις οποίες απάντησε, χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έτσι πουλούσαν παιδιά για υιοθεσία
«Όλο το κύκλωμα, που επί χρόνια οργάνωνε παράνομες υιοθεσίες παιδιών από τη Βουλγαρία, εξάρθρωσε χθες η ασφάλεια Κατερίνης. Σχημάτισε δικογραφία σε βάρος έξι Βουλγάρων, οι οποίοι φρόντιζαν να εντοπίζουν εγκυμονούσες στη χώρα τους και να "αγοράζουν" τα παιδιά που επρόκειτο να γεννήσουν, προκειμένου να τα πουλήσουν για υιοθεσία σε άτεκνα ζευγάρια από την Ελλάδα, μέχρι και 15.000 ευρώ το καθένα», τονίζει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Κρυφή συμφωνία Τσίπρα - Μέρκελ
«Στην τακτική της λατινικής νομικής λογικής «do ut des», δηλαδή της ανταλλαγής, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει, κατά τις συνομιλίες που είχαν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας», τονίζει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ο νέος χάρτης για τις συντάξεις
Πέντε νομικοί, ειδικοί επί του Ασφαλιστικού, οι Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Μπούρλος, Ολυμπία Νικολοπούλου, Κώστας Τσουκαλάς και Γιώργος Ρωμανίας, αναλύουν στην έρευνα του «Π» τι αλλάζει στις συντάξεις...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χρυσώνουν το χάπι" μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: "Διαβεβαιώσεις για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος δίνει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των "θεσμών", με αφορμή τις αντιδράσεις για τις ψευτοπαροχές στους συνταξιούχους".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Τσαμπουκάδες και μετάνοιες"
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εγκλωβισμένος σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα έχει ευχάριστη κατάληξη και πιεσμένος από την κατάσταση στο εσωτερικό βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένει τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους δανειστές για να αποφασίσει τα επόμενα πολιτικά του βήματα".

ΤΑ ΝΕΑ: "Το μεγάλο ξεφούσκωμα"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: "Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις.... "ΤΑ ΝΕΑ" που κρατάτε στα χέρια σας, οφείλουν την επανέκδοσή τους στην ενεργοποίηση των αναγνωστών μας - τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φθηνότερο το γιορτινό τραπέζι φέτος στη Θεσσαλονίκη
«Πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεών τους, αντίστοιχη με εκείνες της λαχαναγοράς, βλέπουν και οι έμποροι κρεάτων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης», λέει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Φοράει ράσο ο Πρέκας
«Με έναν ρόλο-πρόκληση ετοιμάζεται να αναμετρηθεί ο Κώστας Πρέκας, ο οποίος γίνεται... άγιος προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του», εξηγεί η εφημερίδα.

FREDDO: 67χρονη γέννησε την... εγγονή της
«Στην παγκόσμια ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της παρένθετης μητρότητας γράφεται η 28ή Δεκεμβρίου 2016, καθώς μια γυναίκα 67 ετών από τον Αμπελώνα Λάρισας γέννησε το εγγόνι της ως παρένθετη μητέρα, μιας που η αγαπημένη της κόρη, Κωνσταντίνα, αδυνατούσε εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας να συλλάβει μωρό», γράφει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: "Με μακελειό στις εκκλησίες απειλούν οι τζιχαντιστές"
Η εφημερίδα γράφει ότι: "Να βάψει με το αίμα αθώων ανθρώπων τις εκκλησίες, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και χώρους διασκέδασης απειλεί ο ISIS που στέλνει εφιαλτικό μήνυμα σε Ευρώπη και Αμερική για νέο αιματοκύλισμα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά".

PRESS TIME: Τρόμος στα ράφια των σούπερ μάρκετ
“Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. θα είναι όμως η τελευταία; Τρία χρόνια πριν, οι Έλληνες καταναλωτές τρομοκρατούνταν όταν ενημερώνονταν ότι αντιεξουσιαστική ομάδα είχε δηλητηριάσει τρόφιμα και αναψυκτικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πέρασε καιρός και το «σχέδιο Πράσινη Νέμεσις» επέστρεψε, με απειλές για μόλυνση με χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, τα οποία, βέβαια, αποσύρθηκαν από τα ράφια”, γράφει η εφημερίδα.

SPIRTO: Η μοίρα ξαναχτυπά την Πάολα
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά το θάνατο του πατέρα της και του Παντελή Παντελίδη, η τραγουδίστρια έμαθε πως συγγενικό της πρόσωπο ασθενεί βαριά.

STAR PRESS: 68χρονη γέννησε το εγγόνι της
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία ηλικιωμένη γυναίκα γίνεται παρένθετη μητέρα στην ίδια την κόρη της και φέρνει στη ζωή το εγγόνι της» τονίζει η εφημερίδα.

THESSNEWS: POS μας κλέβουν τράπεζες και κράτος
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι ταμειακές θα συνδεθούν υποχρεωτικά με το υπουργείο Οικονομικών, πρώτα ο Θεός, και ταυτόχρονα θεσπίζονται κίνητρα και ποινές, για να κυριαρχήσει η χρήση πλαστικού χρήματος. Όμως είναι πασιφανές ότι μια σειρά από εξαιρέσεις και στρεβλώσεις ναρκοθετεί εξαρχής την όποια επιτυχία».


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΑΞΙΑ: "Περιμένοντας τον Τραμπ"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Χάνουμε ο ορόσημο το ένα μετά το άλλο. Κι εκεί που πλησιάσαμε στο να κλείσει η αξιολόγηση και να προχωρήσει η πολυπόθητη συμφωνία για το χρέος, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει το κοινωνικό μέρισμα, δημιουργώντας κόντρα με τους "θεσμούς".


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Όλοι εναντίον όλων"
Η εφημερίδα τονίζει ότι: "Την ώρα που έχουν "παγώσει" τόσο τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος όσο και η διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση, μαίνεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ένας "πόλεμος" τόσο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ -Γερμανίας όσο και μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που αφορά τα χαρακτηριστικά του προγράμματος και την ανάγκη ή όχι λήψης επιπρόσθετων μέτρων".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: "Η ανατροπή που ξυπνά τον εφιάλτη του 2015"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Άκαρπη η στάση από το ΔΝΤ και Eurogroup στη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση και τις μονομερείς ενέργειες, παράταση χωρίς χρονικό προσδιορισμό βλέπουν στις Βρυξέλλες για Ιανουάριο επιμένει να μιλά η κυβέρνηση".