ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23/12/2016._ Τα νέα για το μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Μπορεί η διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. να διαβεβαιώνει ότι "όλα βαίνουν καλώς", φαίνεται όμως ότι... "όλα βαίνουν καλώς, εναντίον μας", όπως ήταν κι ο τίτλος ενός βιβλίου του Γ. Σκαμπαρδώνη...


Μόλις χθες, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κορίνα Κρέτσου, ενημέρωσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, πως παρουσιάζονται δυσκολίες στο πρόγραμμα ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και της χρηματοδότησης των αρχαιολογικών ανασκαφών. Η ενημέρωση αφορούσε και την πορεία απορρόφησης του τρέχοντος προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος που παρουσιάζουν ιδιαίτερες και σημαντικές καθυστερήσεις.  Η κ. Κρέτσου τόνισε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που παρουσιάζονται και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τη συμβολή του στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Πριν μερικές ημέρες, ο πρώην γ.γ. Μεταφορών, Στράτος Σιμόπουλος, είχε αναρτήσει πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος, είχε δηλώσει πως κινδύνευε η χρηματοδότηση του έργου, λόγω των καθυστερήσεων στην πολιτική που ακολουθήθηκε στο σταθμό Βενιζέλου. Και, χθες, ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως κερασάκι στην τούρτα!

Τι αποφάσισε το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και συνταγματική τη μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Απέρριψε, μάλιστα, όλους τους ισχυρισμούς του δήμου Θεσσαλονίκης ως αβάσιμους.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 24.2.2014 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία (κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ), αποφασίσθηκε η έγκριση της προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό, με τη μεταφορά και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων μέσα στο σταθμό, μετά την κατασκευή του.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού επιλέχθηκε η πλέον δυσμενής για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος λύση, η οποία καταλήγει στην οριστική εξαφάνιση του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου ως ενιαίου συνόλου.

Επίσης υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην αρχαιολογική νομοθεσία και ειδικά στον νόμο 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τώρα. το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρθμ. 2611/2016 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης και ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε. Έκρινε νόμιμη την επίμαχη υπουργική απόφαση, αλλά και όλες τις μελέτες που έχουν γίνει για την προστασία, απόσπαση, απομάκρυνση και αποθήκευση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στον αέρα και το σύμφωνο συνεργασίας

Στο μεταξύ, Αττικό Μετρό Α.Ε., υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και Δήμος Θεσσαλονίκης, είχαν σπεύσει να προλάβουν τις εξελίξεις κι είχαν υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο προέβλεπε να κατασκευαστεί ο σταθμός με την παραμονή των αρχαίων σε μεγάλο ποσοστό (90%), κάτι που σήμαινε ανασχεδιασμό.

Με την απόφαση αυτή η οποιαδήποτε νέα μελέτη τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ ήδη τα μαντάτα από την Ε.Ε. έλεγαν πως δε θα υπήρχε χρηματοδότηση για αλλαγή της μελέτης.

Το θέμα είχε υπογραμμίσει στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των "Εντάξει" Σταύρος Καλαφάτης. Τότε, αντί απάντησης, είχε δεχτεί (όπως και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης) την επίθεση τόσο του δημάρχου όσο και των αντιδημάρχων (νυν και πρώην), που κατηγορούσαν τις πρώην κυβερνήσεις ότι "ήθελαν να παραχώσουν τα αρχαία στο στρατόπεδο Παύλου Μελά και να χαθεί η ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μια αρχαιολογική πλάζα που θα την ζήλευαν όλοι". 

"Είμαστε υπέρ της λύσης και αρχαία και μετρό. Να μην τεθεί, όμως, σε κίνδυνο το μέλλον του έργου, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την πόλη", είχε υπογραμμίσει ο κ. Καλαφάτης.