ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 29/11/2016._ Έντεκα διακεκριμένοι θίασοι από οκτώ χώρες συναντώνται για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Βόρεια Ελλάδας και δίνουν σάρκα και οστά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας ThessPuppet 2016.


Το Φεστιβάλ οργανώνεται σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης. 

Επί έντεκα ημέρες, από τις 2 έως τις 12 Δεκεμβρίου, παρουσιάζουν 47 παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα ή δίχως λόγια, αλλά με πολλή μουσική και διαρκή κίνηση. Τα θεατρικά έργα απευθύνονται πρωτίστως σε μικρούς θεατές διαφόρων ηλικιών, από μωρά 12 μηνών έως παιδιά 12 ετών, αλλά και στους ενήλικες συνοδούς τους.  

Οι παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί σε πρωινές ώρες, ώστε να τις παρακολουθούν νήπια και μαθητές δημοτικών σχολείων & γυμνασίων, όπως και σε απογευματινές ώρες, ώστε να είναι διαθέσιμες για όλα τα μέλη της οικογένειας. 

Διοργανώνονται, ακόμη, σεμινάρια & εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, εμψυχωτές ομάδων, κουκλοπαίκτες, ηθοποιούς και χορευτές. Παράλληλα, σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθούν εργαστήρια, μέσω των οποίων μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την  ευκαιρία να έρθουν σε πρώτη επαφή με το μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών.  

«To ThessPuppet 2016 προωθεί το θέατρο με κούκλες και αντικείμενα ως  παραδοσιακή μορφή τέχνης με βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χωρίς να χάνει τη λαϊκή καταγωγή του, αυτό το είδος τέχνης έχει προσαρμοστεί στην εποχή μας και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο θέατρο», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Χουάνχο Κοράλες, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και 37 χρόνια στην Ελλάδα, στον τομέα του πολιτισμού.

H αυλαία του ThessPuppet 2016 θα ανοίξει με την παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος» σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ, την οποία θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα Titeres Etcétera από την  Ισπανία (Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ώρες 9.30 π.μ., 11.30 π.μ. και 07.00 μ.μ., κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, ηλικίες 5+ ετών). Πρόκειται για μουσικό μαύρο κουκλοθέατρο σκιών χωρίς λόγια, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θεατές απορροφώνται σε μυστηριώδη κόσμο από λέξεις, νότες και σχήματα  Βασισμένη στην ιδιαίτερη μουσική σύνθεση του Ρώσου δημιουργού και εμπλουτισμένη με χρώματα και κινήσεις, η παραγωγή αυτή κατέκτησε το 1999 το Εθνικό Βραβείο της Ισπανίας για την καλύτερη παιδική παράσταση. Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις του κόσμου με ιδιαίτερη επιτυχία. Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας 

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ., στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα διοργανωθεί εκδήλωση με τίτλο «Puppet & Circus Street Day». Πρόκειται για σειρά  παραστάσεων κουκλοθεάτρου, παντομίμας και τσίρκου, που απευθύνονται σε οικογενειακό κοινό (γονείς με παιδιά ηλικίας 3-5 ετών) και περαστικούς. Τους θεατές θα ψυχαγωγήσουν οι θίασοι Νίστα, Circo Taradadan, Michelino Circus, Dromocosmicas και La Petite Marguerite, όπως και θεατρική ομάδα του ΚΘΒΕ, που θα παρουσιάσει παράσταση με τίτλο «Το Δώρο». 

Την ίδια ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., η θεατρική ομάδα Meinhardt & Krauss & Feigl από τη Γερμανία θα παρουσιάσει την παράσταση  «R.O.O.M.» (Το δωμάτιο) , η οποία βασίζεται στην τεχνική του οπτικού θεάτρου με κούκλες & κίνηση, αλλά και σε προβολή βίντεο (κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, ηλικίες 12+ ετών). Οι συντελεστές αυτής της ομάδας αγαπούν το σουρεαλισμό και προσκαλούν το κοινό να αποδεχθεί την πλασματική ψευδαίσθηση ως κάτι υπαρκτό και πραγματικό. Η τεχνολογία, η ποιητικότητα, η εικονική πραγματικότητα και η εκφραστικότητα του ανθρώπινου σώματος συγκροτούν μοναδικό συνδυασμό, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εν λόγω παραγωγής. 

Μία ώρα νωρίτερα, στις 7 μ.μ., η Εύη Χατζημητάκου και η ομάδα Κoresmerikle θα παρουσιάσουν την  παράσταση «Η Μαρούλα»,  βασισμένη στο ομώνυμο ελληνικό λαϊκό παραμύθι, που περιγράφει τη θλίψη, την απώλεια και τη σχέση παιδιού και μητέρας. Το εν λόγω παραμύθι παρουσιάζεται με την τεχνική του αφηγηματικού θεάτρου με χρήση μικτών παραστατικών και εκφραστικών μέσων, όπως κουκλοθεάτρου, μιμικής, ζωντανής μουσικής και μάσκας (κτήριο Μ2, Αίθουσα CR1, ηλικίες από 4 ετών). 

Για την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι ακόλουθες παραστάσεις: 

• ☛ Πρωινές παραστάσεις 

11:00 State Puppet Theatre of Sofia: «Smile!» (Βουλγαρία). Κίνηση & αντικείμενα χωρίς λόγια, 35 λεπτά, για μωρά 12 μηνών – παιδιά 4 ετών │ κτήριο Μ2, Αίθουσα CR112:00 Il teatrino dei piedi di Veronica Gonzalez: «Μια φορά και έναν καιρό... δυο πόδια» (Ιταλία │ Αργεντινή). Κουκλοθέατρο με πατούσες & πόδια, χωρίς λόγια, ηλικίες 5+ ετών │κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

12:30 Hocus Pocus: «Τα παραμύθια στις βαλίτσες» (Ελλάδα). Αφήγηση παραμυθιών με αντικείμενα και φιγούρες, ελληνική γλώσσα, ηλικίες 3-5 ετών │ κτήριο Μ2, Αίθουσα CR1

▪ ☛Α πογευματινές  παραστάσεις

17:00 State Puppet Theatre of Sofia: «Smile!» (Βουλγαρία). Κίνηση & αντικείμενα χωρίς λόγια, 35 λεπτά, για μωρά 12 μηνών – παιδιά 4 ετών │ κτήριο Μ2, Αίθουσα CR1

18:30 NISTA: «Η πιπίλα» (Ελλάδα). Κουκλοθέατρο, ελληνική γλώσσα, ηλικίες 3-5 ετών │ κτήριο Μ2, Αίθουσα CR1

19:00 State Puppet Theatre of Sofia: «Το παραμύθι του Ψαρά και του Χρυσόψαρου» (Βουλγαρία). Μαύρο θέατρο, χωρίς λόγια, ηλικίες 6+ ετών │ κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των επομένων ημερών και την ταυτότητα των θιάσων και των έργων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (www.tch.gr).

Οι τιμές των εισιτηρίων για τις παραστάσεις κυμαίνονται από 6€ έως 8€ (γενική είσοδος), αναλόγως της κάθε παραγωγής, ενώ ειδικώς για τις σχολικές παραστάσεις είναι από 5€ έως 7€. Το κόστος συμμετοχής σε εργαστήρια & σεμινάρια αντιστοιχεί σε 30€ έως 60€ για ενήλικες και σε 4€ για μαθητές (συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υλικών).