ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 29/11/2016._ Μπορεί η διοίκηση του δήμου να άρχισε τις συζητήσεις για τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο, όμως έχει φθάσει ο Δεκέμβριος και φωτάκια να ανάβουν οι Θεσσαλονικείς δεν είδαν...


Μόλις χθες, εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο, καλλιτεχνικές δράσεις που θα γίνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα στοιχίσουν στους Θεσσαλονικείς 140.000 ευρώ. Θα είναι, κυρίως, εμφανίσεις μουσικών σχημάτων της πόλης, ξυλοπόδαροι και θεατρικές ομάδες που θα οργανώσουν δρώμενα στην πλατεία Αριστοτέλους, τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και άλλα σημεία.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευή του εντυπωσιακού σκηνικού που είχε εισηγηθεί ο σκηνογράφος συνταξιούχος καθηγητής του ΑΠΘ Απ. Βέττας, προχωρά με αργούς ρυθμούς και συνεχείς ακυρώσεις, ενώ αναζητούνται χρήματα μέσω χορηγιών για την ολοκλήρωσή του. Όπως διαβεβαίωσε, χθες, το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, το κόστος θα καλυφθεί από χορηγούς, όμως η κατασκευή δε θα είναι, στο τέλος, ακριβώς αυτό που είχε προτείνει ο καθηγητής, αλλά μια πιο... μίνιμαλ εκδοχή.

Ήδη έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της κατασκευής ειδικών σημάνσεων με τη μορφή Αγγέλων, που θα στήνονταν σε ύψος, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος ότι κάτω από εκεί θα γινόταν μία από τις καλλιτεχνικές δράσεις. Η κατασκευή κρίθηκε... επικίνδυνη κι εγκαταλείφθηκε. Επίσης, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια από το Λιμεναρχείο για να στηθεί ένα επιπλέον αστέρι στο Θερμαϊκό, που θα συνδέονταν με ένα φωτεινό καλώδιο με τη συμβολική φάτνη της πλατείας Αριστοτέλους (σ.σ. υπάρχει και το... κάζο του επιπλέοντος χριστουγεννιάτικου δένδρου του Μπουτάρη που στήθηκε το 2011 και... μπάταρε). Φαίνεται πως και το άστρο θα.... βουλιάξει (ως ιδέα).

Επίσης, η ιδέα του καθηγητή Βέττα να δημιουργηθεί ένα μικρό λούνα παρκ στην πλατεία Δικαστηρίων στο άγαλμα του Βενιζέλου, θα υλοποιηθεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το οποίο είχε "στήσει" κάτι παρόμοιο πέρσι στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει χαρακτηρίσει αυτό το σκηνικό "καρακατσουλιό"...

Στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων ανέλυσαν το τι θα κάνουν οι ίδιοι για τις γιορτές στις Δημοτικές Κοινότητες και, λίγο αργότερα, ο ίδιος ο δήμαρχος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αντιπολιτεύεται χωρίς λόγο, έλεγε: "Να με κατηγορήσετε ότι δεν κάνω τίποτα για τις Δημοτικές Κοινότητες, να πω ναι, έχετε δίκιο"!

Για "νεποτισμό" κατηγόρησε την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου ο δημοτικός σύμβουλος της "Ανοικτής Πόλης", Γ. Αβαρλής, επειδή, όπως είπε "έρχεται εδώ και κλείνει τα αυτιά της, για να πει αυτά που θέλει, ενώ εμείς τη ρωτάμε για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις". Ο κ. Αβαρλής είχε ζητήσει και αυτός ενημέρωση για τους χορηγούς και το ύψος της χορηγίας.

Καλαφάτης: Τραγέλαφος

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με το θέμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και τον εορταστικό διάκοσμο της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε τραγέλαφο το όλο θέμα:

«Είναι τραγέλαφος και ντροπή για την πόλη να μην μπορεί να υπάρξει έγκαιρη απόφαση για τον Χριστουγεννιάτικο Διάκοσμο της Θεσσαλονίκης. Μόλις 26 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ακόμη αναζητούμε απαντήσεις. Την ώρα που άλλες πόλεις στην Κεντρική Μακεδονία έχουν καταλήξει σε αποφάσεις, προϋπολογισμούς και, μερικές, έχουν στολίσει κιόλας, προσπαθώντας να τονώσουν την ψυχολογία και τις τοπικές αγορές, εμείς συζητάμε για τη διάθεση 140.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις σε μουσικά σχήματα με έναν  Δήμαρχο  να είναι χαμένος στο χριστουγεννιάτικο παραμύθι του» τόνισε σε γραπτή δήλωσή του.

Υποστήριξε ότι για άλλη μια φορά  είναι όλα  στον αέρα Ζήτησε, δε, απαντήσεις, για:

α) το ύψος του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου  διακόσμου
β) τις διαδικασίες με τις οποίες προχώρα
γ) το ύψος των χορηγιών που έχει εξασφαλιστεί
δ) την πηγή προέλευσης των χορηγιών
ε) απτά στοιχεία, επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία, που να αποδεικνύουν,  εφ’ όσον φυσικά υπάρχουν, όλα τα παραπάνω.

Και πρόσθεσε:


«Μπορεί κάποιος να ενημερώσει υπεύθυνα ποιές από τις εντυπωσιακές ιδέες του καθηγητή σκηνογραφίας Απόστολου Βέττα θα υλοποιηθούν τελικά; Για να βγάλουμε και εμείς και οι Θεσσαλονικείς μια άκρη, ώστε να μην ακούμε, πάλι, αργότερα, τον δήμαρχο, τη μία να μας κατηγορεί όπως πέρσι, όταν επικρίναμε το στολισμό της πόλης και την άλλη να έρχεται ο ίδιος και να χαρακτηρίζει “καρακατσουλιό”, την εικόνα που πέρσι υπερασπιζόταν».

Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν

Συνολικά θα γίνουν  180 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οι οποίες, σύμφωνα με το δήμο, θα ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσουν μέχρι τη 1η Ιανουαρίου 2017 και  θα πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία ταυτόχρονα  στην πόλη:  Πλατεία Αριστοτέλους, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, Πλατεία Τσιρογιάννη, Αγορά Μοδιάνο, Πεζόδρομος Ικτίνου, ΧΑΝΘ, Ροτόντα, Λαδάδικα, Πεζόδρομος Δημ.Γούναρη, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Καθολική Εκκλησία, Στοά Αγίου Μηνά, Αίθουσα δοκιμών Κ.Ο.Θ κ.α.

Προβλέπεται να συμμετάσχουν περίπου 300 καλλιτέχνες, 100 εθελοντές, 60 φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Συμφωνικές Ορχήστρες, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, και Χορωδίες.
Από τις 10 Δεκεμβρίου, το κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 22.00, η Θεσσαλονίκη θα ζει στους ρυθμούς μιας μεγάλης, χαρούμενης , πολύχρωμης , πολύβοης και πολυποίκιλης γιορτής, που θα κινητοποιεί τον κόσμο, τους επισκέπτες της κάθε ηλικίας  και θα τους δίνει ένα κίνητρο για να κατέβουν στο κέντρο και να τονωθεί έτσι και η αγορά.

Θα λειτουργούν 3  κεντρικές σκηνές  στην πόλη οι οποίες θα φιλοξενούν καθημερινά  μουσικά γεγονότα :

Πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10/12 έως την 01/01/2017
Πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, από τις  18/12 έως την 01/01/2017

Πλατεία Τσιρογιάννη, από τις  23/12 έως την 30/12/2017