ΑΘΗΝΑ, 30/11/2016._ Διαψεύδει, με δηλώσεις του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, το ενδεχόμενο να φορολογηθούν ακόμη περισσότερο οι αγρότες.


Αφορμή για τη διάψευση στάθηκε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, οι αγρότες, μέσα στο 2017 θα έχουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλές προκαταβολές, με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (πρώτος το θέμα ανέδειξε ο Ελεύθερος Τύπος) το άρθρο 69 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017 με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Όμως, με βάση τη διατύπωση αυτή, ως «φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πριν από την έκπτωση των 1.900-2.100 που προβλέπεται ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες! Η διάταξη του άρθρου 69 δεν αποσαφηνίζει δηλαδή ότι η προκαταβολή πρέπει να υπολογίζεται επί του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Ο κίνδυνος να δοθεί στη διάταξη του άρθρου 69 μια άκρως επιβαρυντική ερμηνεία για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι πολύ μεγάλος και σε μια τέτοια περίπτωση η τελική εκκαθάριση του φόρου μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμη και αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα μπορεί να κληθούν να πληρώσουν φόρο, παρά το γεγονός ότι με βάση τις νέες διατάξεις των νόμων 4387/2016 και 4389/2016 που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο θα έπρεπε κανονικά να είναι πλέον αφορολόγητοι. Για όσους αγρότες έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν με βάση μια τέτοια ερμηνεία θα εκτοξευτούν στα ύψη.

Το θέμα διέψευσε (χωρίς, πάντως, να μπαίνει στην ουσία), υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κατά το φορολογικό έτος 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, πάνω από το 90% των αγροτών - εκείνοι δηλαδή που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μέχρι 8500 ευρώ - όχι μόνον δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνον δεν θα πληρώσει προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρει και επιστροφή προκαταβολής φόρου, μικρότερη ή μεγαλύτερη! Αλλά και όσοι δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσουν προκαταβολή μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά».


Και προσθέτει: «Η επίμονη προσπάθεια παραπλάνησης των ανθρώπων της υπαίθρου, πέραν του να είναι εξοργιστική, είναι και επικίνδυνη. Αποκαρδιώνει τους αγρότες μας και σπέρνει την απογοήτευση για το μέλλον, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι  ο αγροτικός τομέας αντέχει στην κρίση, βελτιώνει τα μεγέθη του και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πράγματι το βασικό πυλώνα μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας».