Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής μετά τις 5 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της πορείας του μειονοτικού κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας DEB -σε άλλο σημείο από εκεί που βρισκόταν οι μειονοτικοί.


Η πορεία έγινε πριν το μνημόσυνο για το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του ιδρυτή του κόμματος, Αχμέτ Σαδίκ.

Οι μειονοτικοί, που είχαν φθάσει στην Κομοτηνή από διάφορα χωριά του νομού Ροδόπης και Ξάνθης με λεωφορεία, έφτασαν μπροστά από το κτίριο της πρώην νομαρχίας. Εκεί άρχισαν να εκφωνούν προκλητικούς και ανιστόρητους λόγους. 

Λίγο πιο μακριά, στο χώρο κοντά στο Ηρώο της πόλης, γινόταν αντισυγκέντρωση, από άτομα που κάποια από αυτά είχαν φθάσει στην Κομοτηνή με λεωφορεία, μπήκαν στη μέση τα ΜΑΤ. Τότε, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν τις λεκτικές αντιπαραθέσεις και τον πετροπόλεμο. Μάλιστα, έβρισκαν καταφύγιο στις... καφετέριες.

Κι ένας τραυματισμός

Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και για λίγη ώρα ακούγονταν μόνον συνθήματα και εκρήξεις των χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μάλιστα, ένας 67χρονος που δεν είχε σχέση με τις δύο πορείες, παραπάτησε κι έπεσε όταν άκουσε τον πάταγο δίπλα του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι.

Τελικά οι αστυνομικοί επέτρεψαν σε ομάδα συγκεντρωμένων να προσεγγίσουν το ηρώο που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας και του πάρκου κι εκεί αφού έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, αποχώρησαν. Νωρίτερα ένας νεαρός τοποθέτησε την ελληνική σημαία στο Infokiosk της πλατείας.

Στην πορεία των μειονοτικών συμμετείχε η χήρα του Αχμέτ Σαδίκ, Ισίκ, ο γιος του, Λεβέντ, η κόρη του, Φουντά και ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πρόεδρος του κόμματος.



Ανθελληνικό παραλλήρμα

Συμμετείχε, ακόμη, ο Γιώργος Παπαδάκης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας(EFA) κόμμα που εκπροσωπείται στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος έκανε προκλητικές κι ανιστόρητες δηλώσεις, καθώς αγνοεί ότι η μειονότητα των μουσουλμάνων της Θράκης είναι θρησκευτική: "Το 2016 δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αρνείται την ύπαρξη τουρκικής, μακεδονικής και όποιας άλλης μειονότητας στο έδαφος της" δήλωσε ο άνθρωπος ο οποίος, στη συνέχεια, συμμετείχε στην πορεία, κρατώντας πανό και σημαίες του κόμματος.

Μία ώρα μετά η πορεία των μειονοτικών ολοκληρώθηκε και αποχώρησαν τα λεωφορεία τους με προορισμό τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Παραβρέθηκαν τρεις βουλευτές από την Τουρκία, δύο ψευτομουφτήδες από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, αιρετοί από μουσουλμανικά χωριά της Θράκης και πολλές γυναίκες από τη μειονότητα, Φυσικά, το μνημόσυνο καλύφθηκε τηλεοπτικά από όλα σχεδόν τα ενημερωτικά δίκτυα της Τουρκίας.

Στο μνημόσυνο συμμετείχαν εκπρόσωποι από Σκόπια και Τουρκία. Μάλιστα, επειδή ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζή καθυστέρησε να φθάσει, καθυστέρησε για περίπου μία ώρα και η τελετή.