Έκκληση στις αρχές, να σταματήσουν τα φαινόμενα εγκληματικότητας που εκδηλώνονται στο κάμπους του ΑΠΘ, απευθύνει η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την περίφημη κατασκήνωση των Open Border, υπογραμμίζει:

"Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, διατρανώνει την απόφασή της να εναντιώνεται σε κάθε αυθαίρετη δράση και να εντείνει τις προσπάθειες για τη συνεχή βελτίωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ιδρύματος. Απευθύνει πρόσκληση για την ενεργό παρέμβαση και συνεργασία όλων των φορέων στη στήριξη του δημόσιου, αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, που τόσα προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία, ειδικά σε εποχές κρίσης. Καλεί ακόμη πιο επιτακτικά τις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στα χρονίζοντα προβλήματα παραβατικότητας, και ιδιαίτερα στη διακίνηση ναρκωτικών, στην Πανεπιστημιούπολη και να τα αντιμετωπίσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία και το κύρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου".

Ειδικά για την κατασκήνωση των No Border, η Σύγκλητος υπογραμμίζει ότι το ΑΠΘ "βίωσε τις προηγούμενες 10 ημέρες μια ιδιότυπη κατοχή" και πως οι αντιεξουσιαστές οργάνωσαν "παντελώς ανενόχλητοι, μια ελεύθερη κατασκήνωση στον υπαίθριο χώρο της πανεπιστημιούπολης, κατέλαβαν δύο κτίρια, έσπασαν πόρτες, έβαψαν τοίχους. Οι διοργανωτές αποφάσισαν μόνοι τους ποιους χώρους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν και επέβαλαν διά της βίας τη θέλησή τους στο αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο".

Η Σύγκλητος κάνει λόγο για "αξιοσημείωτη οργάνωση", που περιελάμβανε από τη δημιουργία της κατασκήνωσης, του εστιατορίου ως τις μεταφορές με λεωφορεία και τονίζει ότι, "φεύγοντας καθάρισαν τα κτίρια από σκουπίδια, άφησαν όμως πίσω τους τα ίχνη των επιλογών τους: σπασμένες πόρτες, τοίχοι γεμάτοι συνθήματα, κατεστραμμένο πράσινο".

Υπογραμμίζεται για άλλη μία φορά ότι  η διοργάνωση αυτή δεν είχε ούτε την άδεια, ούτε την ανοχή του ΑΠΘ και πως "το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης, παραβατικής έως και παράνομης δράσης, χωρίς αντίδραση από την πλευρά της συντεταγμένης Πολιτείας".

Για τις κρατικές ευθύνες υπογραμμίζεται: "Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία ανέχθηκε την επιβολή αυτή και άφησε το πανεπιστήμιο μόνο του".

Τέλος, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ευχαριστεί "όλους τους φορείς και τα πρόσωπα που στήριξαν το πανεπιστήμιο στη δύσκολη αυτή κατάσταση", καθώς και "τους εργαζόμενους στο ΑΠΘ και ειδικά τους εργαζόμενους στην υπηρεσία φύλαξης".