Ζευγάρι υπόσχονταν σε επίδοξους επιχειρηματίες ότι θα τους έβαζαν στο ΕΣΠΑ, έπαιρναν τις προκαταβολές και... εξαφανίζονταν!


Οι δράστες, μια 32χρονη κι ο 35χρονος φίλος της, συνελήφθησαν χθες 06-06-2016 το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η κομπίνα ήταν απλή: Η 32χρονη προσποιούνταν τη δικηγόρο ή τη σύμβουλο επιχειρήσεων για προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλα αναπτυξιακά προγράμματα. Έλεγε ότι ήταν η  ιδιοκτήτρια εταιρείας με αντικείμενο τις επενδύσεις και αναλάμβανε τη νομική-συμβουλευτική κάλυψη. Διαβεβαίωνε τα θύματα ότι θα εντάξει τις επιχειρήσεις τους σε κάποιο από τα προγράμματα που "έτρεχαν" κι υποστήριζε ότι... έχει γνωριμίες της στο αρμόδιο Υπουργείο. Με τον τρόπο αυτό έπαιρνε έγγραφα που θα χρησιμοποιούσε ως δικαιολογητικά και χρηματικά ποσά, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για την αμοιβή του μηχανικού που θα συνέτασσε την απαιτούμενη μελέτη και για την πληρωμή των αναγκαίων παραβόλων ή φόρων. Ως μηχανικός εμφανιζόταν ο 35χρονος...

Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία κατάφεραν να "τσεπώσουν" 24.615 ευρώ από τουλάχιστον δεκαέξι πολίτες, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις, από όπου είχαν ζητήσει, συνολικά, 6.550 ευρώ, τελικα δεν κατάφεραν να "πείσουν" τους επίδοξους επενδυτές.

Η δράση τους δεν σταματά, όμως, εδώ: Από την έρευνα προέκυψε πως ανήρτησαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε άλλες διαδικτυακές ιστοσελίδες ψευδές μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο ανήλικο παιδί, χρειαζόταν χρηματική ενίσχυση προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό, λόγω προβλήματος υγείας, επιδιώκοντας να καρπωθούν, με αυτόν τον τρόπο, το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ.

Στην έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι τους, βρέθηκαν εκτός του μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών-εγγράφων διαφόρων ατόμων και βιβλιαρίων καταθέσεων ακόμα και σφραγίδες με εντυπώματα της «επενδυτικής» εταιρείας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα των απατών τελεσμένων και σε απόπειρα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και για αντιποίηση της ιδιότητας του δικηγόρου. Θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.