Με τα ποιητικά όνειρα του Μάνου Χατζιδάκι επισφραγίζεται στη Θεσσαλονίκη η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, που θα εορταστεί την Τρίτη 21 Ιουνίου. 


Συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης   επιλέγει να παρουσιάσει το «Μεγάλο Ερωτικό», ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής μουσικής, που παραμένει άφθαρτο σχεδόν μισό αιώνα μετά τη δημιουργία του (1972).

Το πόνημα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη θα παρουσιαστεί σε υπαίθρια συναυλία, που θα φιλοξενηθεί στο χώρο μεταξύ των δύο κτηρίων του Μεγάρου Μουσικής, εντασσόμενη στον κύκλο των θερινών και εξωστρεφών δράσεων του πολιτιστικού οργανισμού.

Σε υπνόσακους και στρώματα

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ακόμη και πλαγιάζοντας στο δάπεδο του προαύλιου χώρου, φέρνοντας μαζί τους υπνόσακους ή στρώματα, για να ονειροπολήσουν αναζητώντας μια θέση κάτω από τα αστέρια του θερινού ουρανού της πόλης.

Τα ηχοχρώματα του Μάνου Χατζιδάκι θα αποδώσουν η Τατιάνα Ζωγράφου, αφοσιωμένη ερμηνεύτρια του έργου του, και ο Ανδρέας Καρακότας (δεξιά), ο τραγουδιστής που ο ίδιος ο συνθέτης επέλεξε, για να ηχογραφήσει τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Τα τραγούδια της αμαρτίας», συνοδευόμενοι στο πιάνο από τo Νίκο Πλατύραχο, συνθέτη.   

Απευθυνόμενος «στην πιο κρυφή ευαισθησία των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας», ο «Μεγάλος Ερωτικός» αποτελεί αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών σε ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών διαφόρων εποχών (Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονυσίου Σολωμού, Σαπφούς, Μυρτιώτισσας, Γεωργίου Σαραντάρη, Παντελή Πρεβελάκη, Γεωργίου Χορτάτζη και Σολομώντος). 

Λειτουργία ερωτική και ελληνική

Μέσω των τραγουδιών αυτών, ο Μάνος Χατζιδάκις ήθελε να ενωθεί με την ψυχή του τόπου του σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική και ελληνική, σε μια λειτουργία «σαν τους εσπερινούς Αγίων σ΄ ερημοκκλήσια μακρινά με τη συμμετοχή φανταστικών αγγέλων, εραστών, παρθένων και εφήβων». Η σειρά των μελοποιημένων ποιημάτων συνιστά, όπως γράφει ο συνθέτης, «μια λιτανεία περίεργη, όμως και τόσο φυσική, στην εσωτερική κι απόκρυψη ζωή μας».

Ο Μάνος Χατζιδάκις άρχισε να συνθέτει το «Μεγάλο Ερωτικό» στη Νέα Υόρκη πριν από 44 χρόνια, τον Ιούνιο του 1972, και τον ολοκλήρωσε στην Αθήνα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι ηχογραφήσεις. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Τατιάνα Ζωγράφου(επάνω) και ο Ανδρέας Καρακότας θα ερμηνεύσουν δημοφιλή και αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τους κύκλους «Αθανασία», «Αντικατοπτρισμοί», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς» και «Τα Παράλογα». Θα ακουστούν επίσης δύο νεότερα τραγούδια, ένα της Τατιάνας Ζωγράφου και ένα του Νίκου Πλατύραχου.

Η MOYSA συμπράττει με την ΚΟΘ

Εξάλλου, την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 21 Ιουνίου, αλλά δύο ώρες νωρίτερα, στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, οι ταλαντούχοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) θα συναντήσουν επί σκηνής τους καταξιωμένους συναδέρφους τους από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. 

Στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1 οι δύο ορχήστρες θα παρουσιάσουν, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, έργα των Μπαχ, Λαλό, Ραβέλ, Τζιαμπιέρι, Μπετόβεν και Μάρκες. Σολίστ στο βιολί θα είναι η Ευαγγελία Χατζηπέτρου και στο κλαρινέτο ο Γεώργιος Καραγκούνης. 

Η είσοδος για το κοινό είναι και σ΄ αυτήν τη συναυλία δωρεάν, αλλά απαιτείται η έκδοση δελτίων εισόδου.