Τα... άκουσε για τα καλά, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από εργαζόμενους των νοσοκομείων της πόλης. 


Μάλιστα, ο νοσηλευτής και πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος,, αλυσοδέθηκε στην πόρτα του «Ιπποκράτειου» στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί, πανελλαδικά.

Η περιοδεία Ξανού άρχισε από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και αμέσως μετά με το προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Εκεί άκουσε τις πρώτες γκρίνιες για την υποστελέχωση, την ελλιπή χρηματοδότηση και τα κτηριακά προβλήματα. Υποσχέθηκε ότι με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία -που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη βουλή θα λυθούν προβλήματα -με το 10% των προσλήψεων που ΘΑ γίνουν να καταλήγει στα ψυχιατρικά νοσοκομεία- και υποστήριξε ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, τόσο με τις προσλήψεις σε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό, όσο και με την αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ, μετά από 6 χρόνια».

Φαίνεται, πάντως, ότι το 10% των προσλήψεων δεν επαρκεί, αφού, σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Μανώλη Μπίτση μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ο αριθμός των γιατρών έχει μειωθεί κατά 50% από το 2011, ενώ έχει αυξηθεί κατά 30-35% ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται στο νοσοκομείο.  Όσο για τα χρήματα, υπογράμμισε πως το νοσοκομείο χρωστά, ήδη, τον προϋπολογισμό του 2016.

Διαβεβαιώσεις για το Αιμοδυναμικο στο «Ιπποκράτειου»

Στο «Ιπποκράτειο», τα παράπονα ήταν εντονότερα. Πάλι η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα, όπως οι ΜΕΘ, ήταν τα κύρια θέματα.

Ο υπουργός έκανε λόγο (όπως γίνεται πάντα) για προσπάθειες του υπουργείου και χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Ανακοίνωσε ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο «Ιπποκράτειου», και ότι θα ανοίξει Ψυχιατρική Κλινική στο ίδιο νοσοκομείο, στο χώρο των δύο Δερματολογικών Κλινικών, οι οποίες θα μεταφερθούν στο παλιό νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων. 

Τι είπε για τα χρέη

Αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ο κ.  Ξανθός δήλωσε ότι θα απορροφηθεί ποσό 1 δισεκατομμύριου από την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  του δημοσίου συστήματος υγείας και θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί ένα  πολύ μεγάλο μέρος από τα 1,2 δισεκατομμύρια που χρωστάει σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας στους προμηθευτές. 

Ειδικά για το "Παπαγεωργίου" είπε ότι έχει συμφωνηθεί να καλυφθούν τα 68 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρωστάει το νοσοκομείο στους προμηθευτές του, άμεσα. Είπε πως στόχος είναι το υπουργείο Υγείας να έχει δαπανήσει περίπου 700 εκατομμύρια από το ένα δισεκατομμύριο ως το Σεπτέμβριο, καλύπτοντας εντάλματα και πληρωμές σε προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρίες.

Δεν έλειψαν οι επιθέσεις στους... προηγούμενους τους οποίους κατηγόρησε για πολιτική συστηματικής εγκατάλειψης, απαξίωσης, αποδιοργάνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περίθαλψης, πελατειακή λογική, αναξιοκρατία και κομματοκρατία και οι υποσχέσεις για "ανακούφιση και δικαιοσύνη".

Τι θα γίνει με τις προσλήψεις

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, προκηρύσσονται θέσεις 760 γιατρών  ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Επτά από αυτές αφορούν το ΨΝΘ και 12 το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Είπε ότι θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη 1.700 διορισμών πλην ιατρικού προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, και τρίτη δέσμη, με πρόσηληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών στις ΜΕΘ. 

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το τελευταίο 8μηνο προσλήφθηκαν 1.180 επικουρικοί και τοποθετούνται άλλοι 300 από παλιές κρίσεις.