Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Σταυροδρόμι γλωσσών και Πολιτισμών» είναι αφιερωμένο στις «Διδακτικές της Πολυγλωσσίας και Γλωσσικές Πολιτικές». Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.) του ΑΠΘ,
το Κοινό Ελληνο-Γαλλικό Π.Μ.Σ. «Διδακτικές της πολυγλωσσίας και γλωσσικές πολιτικές - Διάδοση των γλωσσών και πολιτισμών σε πολύγλωσσα και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα», τη διαπανεπιστημιακή ομάδα «Πολύδρομο», για τη διγλωσσία και τον πολιτισμό στην εκπαίδευση και την κοινωνία και το ερευνητικό εργαστήριο «Cren-Inedum» του Πανεπιστημίου του Maine της Γαλλίας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Ιουνίου 2016, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής (10ος όροφος) του ΑΠΘ. Το 4ο Σταυροδρόμι είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια της λειτουργίας του Κοινού Ελληνο-Γαλλικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Didactiques du plurilinguisme et politiqueslinguistiques - Diffusion des langues et cultures en context multilingue», μια συνεργασία του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του ΑΠΘ και του Παν/μιου του Maine της Γαλλίας και τιμά τη μνήμη του αείμνηστου Καθηγητή Σωφρόνη Χατζησαββίδη.

Οι θεματικοί άξονες του 4ου Σταυροδρομιού είναι οι Διδακτικές της πολυγλωσσίας: διαγλωσσικότητα (translanguaging), πολυγραμματισμοί, τεχνολογίες στη γλωσσική εκπαίδευση και οι Γλωσσικές Πολιτικές εντός κι εκτός Ευρώπης: η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Το Συνέδριο ξεκινάει την Πέμπτη 2 Ιουνίου, με μία στρογγυλή τράπεζα, με θέμα: «Νέες προκλήσεις στην εκπαίδευση: το θέμα των παιδιών προσφύγων» που θα πραγματοποιηθεί στον 10ο όροφο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ και ώρες 10.00 με 12.00. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 11.00, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής (10ος όροφος) του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για το έργο και τη δράση του γλωσσολόγου Σωφρόνη Χατζησαββίδη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα.

To 4o Σταυροδρόμι Γλωσσών και Πολιτισμών φιλοξενεί περισσότερους από 150 ειδικούς από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Αλβανία και το Κόσοβο, ενώ στις δράσεις του περιλαμβάνονται εκθέσεις έργων για το θέμα των προσφύγων, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Over the Fence» για τη διαθρησκευτική ανοχή.

Πληροφορίες για το συνέδριο στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://stavrodromiglwsswn.auth.gr/