Αυτή είναι μία κακή διαφήμιση για την ελβετική εταιρία RUAG, μεταξύ άλλων και εταιρία οπλικών συστημάτων, η οποία ενώ σκοπεύει να προσφέρει πακέτα προστασίας στον τομέα του IT σε άλλες εταιρείες,
είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη η ίδια ώστε να προστατευθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις.

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για μία βιομηχανία όπως η RUAG, καθώς άγνωστοι κατάφεραν να κλέψουν πολύτιμα εταιρικά στοιχεία, πρίν τον Ιανουάριο – σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εταιρία που προσφέρει λύσεις για την προστασία από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ενώ οι επιθέσεις μέσω του διαδικτύου είναι σύνηθες φαινόμενο και αντιμετωπίζονται. Την συγκεκριμένη επίθεση δεν την αντιλήφθηκαν εγκαίρως, παρά την δημοσιοποίησή της από τα μέσα ενημέρωσης. Κάποιο στοιχείο από την αρμόδιο υπηρεσία πληροφοριών της εταιρίας, σήμανε συναγερμό για το συμβάν τον Ιανουάριο. Σε αυτή την κυβερνο-επίθεση - σε αντίθεση με άλλες επιθέσεις - υπήρχε μια άκρως επαγγελματική προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω ζημιών. Ποιος ακριβώς ήταν πίσω από την επίθεση, πόσα και ποια δεδομένα της εταιρίας έχουν κλαπεί είναι στοιχεία, τα οποία η RUAG λόγω της τρέχουσας νομική διαδικασίας δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει.

Η γνωστή πλέον επίθεση είναι ένα πλήγμα στις προσπάθειες της εταιρίας να εδραιωθεί ως ειδικός ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει πλήρης ασφάλεια στο Διαδίκτυο, καθώς κάλλιστα μπορούν και εταιρείες με τα πιο εξελιγμένα μέτρα προστασίας να πέσουν θύμα μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο. Μόνο οι λεπτομέρειες της επίθεσης θα δείξουν αν τα ψηφιακά αμυντικά μέτρα της RUAG αντιστοιχούν στα υψηλότερα πρότυπα ή ήταν όπως λέγεται «τρύπια». Είναι σαφές ότι όποιος θέλει να προστατεύσει τις υποδομές του άλλου, ενώ δεν μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα στο δικό του υπολογιστή, χάνει την αξιοπιστία του.

Πηγή: nzz.ch