Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αν δεν υπάρξει κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, προειδοποιούν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η
Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΘ και ΟΛΠ αλλά και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών επιβατών στους σταθμούς κρουαζιέρας.

«Ως εργαζόμενοι είχαμε αναδείξει ότι το ξεπούλημα των λιμανιών δεν αποτελεί μοντέλο εθνικής λιμενικής πολιτικής, αλλά αντι-αναπτυξιακή πολιτική πράξη υποταγμένη στα κελεύσματα των δανειστών και των ξένων μονοπωλιακών ομίλων», αναφέρει η ΟΜΥΛΕ σε σχετική της ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους.

Ωραία λόγια, πράξη μηδέν...

«Εδώ και τρεις μήνες, με αίσθημα ευθύνης, βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τις Διοικήσεις των ΟΛΘ και ΟΛΠ και τα συναρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την ορθότητα των προτάσεών μας, ενώ όπως μας κοινοποιήθηκε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στις 8 Απριλίου στη συνάντησή του με την ηγεσία της COSCO, πρόταξε την ανάγκη κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων και αποδέχτηκε τις προτάσεις που καταθέσαμε», συνεχίζει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παρά τα ωραία λόγια τίποτα δεν προχωράει στην πράξη».

Σήμερα στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά από την πύλη του Λιμανιού και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Παρόμοια συγκέντρωση και πορεία θα γίνει και στον Πειραιά, στις 11 το πρωί.

Η φωτογραφία είναι της Βίκυς Δήμου, από το Facebook, κατά την κινητοποίηση της περασμένης Δευτέρας.