Πλησιάζαμε την ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθούσε να αναπτύξει σε όλη την πόλη ένα διαφορετικό μοντέλο ανακύκλωσης: Την ανακύκλωση στην πηγή.


Η τότε διοίκηση του δήμου προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους Θεσσαλονικείς να ανακυκλώνουν ακόμη πριν πάνε τα ανακυκλώσιμα είδη στους κάδους: Κυνηγούσε την ανακύκλωση στο σπίτι, με το διαχωρισμό χαρτιού, αλουμινίου, γυαλιού, πλαστικού και οργανικών απορριμμάτων, έστηνε συστοιχίες κάδων σε διάφορα σημεία (η συμβολή των οδών Βογατσικού και Μητροπόλεως για το κέντρο και ο Κήπος του Καλού για τα ανατολικά ήταν μόνον δύο από αυτά, αλλά χαρακτηριστικά του είδους) και επέμενε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης.

Από τότε πέρασε πολύ νερό κάτω από το γιοφύρι(άλλες... τρεις Ολυμπιάδες), η νυν διοίκηση του δήμου μάζεψε τους διαφορετικούς κάδους και προσπάθησε να μας διδάξει την ανακύκλωση συσκευασιών (όλες μαζί σε έναν κάδο, καθαρές από υπολείμματα), μάθαμε τους μπλε κάδους, αλλά ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι μπροστά στο... παρελθόν!

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, κατά τη διάρκεια  συνάντησης εργασίας για την ανακύκλωση συσκευασιών στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και η Συμμαχία Εθνικών Παραγωγών Ανακύκλωσης (EXPRA), θα τοποθετηθούν συστοιχίες κάδων στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης ενώ σχεδιάζεται η υπογειοποίηση όλων των κάδων στο ιστορικό κέντρο της  πόλης. Δύο πράσινα σημεία προβλέπονται στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης ενώ μικρότερα πράσινα σημεία έχουν προβλεφθεί σε 24 γειτονιές της πόλης.

Τον... παλιό εκείνο τον καιρό του 2004, που οι Θεσσαλονικείς αναζητούσαν τις συστοιχίες των διαφορετικών κάδων, η τότε διοίκηση είχε ταξιδέψει ως το... μακρινό Βέλγιο, αναζητώντας εμπειρίες.  Σήμερα το Βέλγιο ήρθε στη Θεσσαλονίκη: Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στο επιτυχημένο παράδειγμα του Βελγίου της ανακύκλωσης των συσκευασιών αναφέρθηκε ο Στιβ Κλάους, σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Fost Plus που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και αναλαμβάνει την αποκομιδή των συσκευασιών.

«Απαιτείται η κατανομή των ευθυνών και χρειάζεται σαφή νομοθεσία. Υπογράφουμε συμβάσεις με τις επιχειρήσεις  συσκευασμένων προϊόντων, με τις τοπικές αρχές και τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων και έχουμε  καταφέρει να έχουμε σημαντικά ποσοστά ανακύκλωσης. Σημαντικό επίσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι και το κομμάτι της επικοινωνίας με έξυπνα μηνύματα. Βάσει ενός ημερολογίου οι πολίτες γνωρίζουν το πρόγραμμα αποκομιδής», σημείωσε ο κ. Κλάους.

Ανέφερε ακόμη ότι «επιτύχαμε το 80% των στόχων μας, με χαμηλό κόστος. Συνταγή της επιτυχίας μας είναι οι τοπικές αρχές να εφαρμόσουν μια ρεαλιστική και ευέλικτη νομοθεσία μαζί με τη κεντρική διοίκηση. Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κυκλική οικονομία βοηθούν σημαντικά ώστε να γίνουν οι πολίτες μέλη μιας αειφόρου κοινωνίας».

Όσο για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, επανέλαβε ότι η συμμετοχή  των πολιτών για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα  στην ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική. «Η διαχείριση  των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται τοπικά και οπωσδήποτε με τη συμμετοχή  του πολίτη και για αυτό πρέπει να αγαπήσουμε τα σκουπίδια», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Κι επειδή "το σκουπίδι έχει... πολύ χρήμα", όπως λένε οι ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την αποκομιδή σε πόλεις των ΗΠΑ (αλλά και στον Ιταλικό νότο), ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) επισήμανε ότι «ζωτικής σημασίας  για τον ΕΟΑΝ είναι το εθνικό μητρώο παραγωγών το οποίο είναι έτοιμο και σε αυτό έχουν υποχρέωση να καταχωρούν στοιχεία όλοι οι παραγωγοί προϊόντων που βρίσκονται σε εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή προϊόντα συσκευασίας προϊόντα ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, λιπαντικά έλαια κ.α. Ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της εποπτείας και τους έλεγχου των διακινούμενων ποσοτήτων. Ακόμη, πρέπει να πετύχουμε να μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή με τη διεύθυνση επιθεωρητών του ΕΟΑΝ ώστε να ελέγχονται οι φοροδιαφεύγοντες του συστήματος», τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος.