Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum) και χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική .


Η κανέλα διαθέτει πολυφαινόλες,οι οποίες φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και τον ρυθμό του μεταβολισμού των λιπιδίων. Έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει κάποια ενεργά συστατικά τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι αυξημένες στους διαβητικούς και προκαλούν βλάβες στους ιστούς και στα κύτταρα.

Καλό είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να καταναλώνουν καθημερινά ένα μπαστουνάκι στο τσάι τους ή μισό κουταλάκι κανέλα την ημέρα για να έχουν μια καλύτερη γλυκαιμική κατάσταση.

Είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, σιδήρου καθώς και ασβεστίου.

Οι παλιότεροι οδηγοί μαγειρικής χρησιμοποιούν κανέλα στη γέμιση κρεάτων, πουλερικών, σε σάλτσες ντομάτας και κιμά. Στα γλυκά, την βρίσκουμε σε κρέμες και ρυζόγαλα, καθώς και στα σιρόπια των γλυκών ταψιού. Μπορείτε, ακόμα, να τη χρησιμοποιήστε σε μπισκότα, κέικ, στους λουκουμάδες ενώ συνδυάζεται υπέροχα με τα μήλα.



Και μία συνταγή για μπισκότα κανέλας.

ΥΛΙΚΑ

120 γρ.βούτυρο
60 γρ.ζάχαρη
90 γρ.ζάχαρη καστανή
210 γρ.αλεύρι
2 βανίλιες
1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 πρ.αλάτι
1 αυγό
10 γρ.κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και στη συνέχεια το αυγό. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι,το μπέικιν και την κανέλα.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Στρώνουμε δύο ταψάκια με λαδόκολα και προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Φτιάχνουμε 20 μπαλάκια, βάζουμε από 10 σε κάθε ταψί και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά σερβίρουμε.

Από το www.foodmood.gr