Το προσφυγικό είναι και πάλι πρώτο θέμα στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Απόλυτο χάος στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «εδώ και λίγες ώρες, κυριολεκτικά γίνεται χαμός σε ολόκληρη την χώρα από τις ορδές χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην πάμφτωχη και πανταχόθεν βαλλόμενη Ελλάδα...»

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Βάζουν χέρι στις κύριες συντάξεις
«Αναλογιστική μελέτη που περιλαμβάνει τον άμεσο επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στους θεσμούς. Η μελέτη προβλέπει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα ώστε να καμφθούν ορισμένες από τις αντιδράσεις των δανειστών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», γράφει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «ΕΚΑΣ τέλος για 60.000»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα στερηθούν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), αφού η συγκεκριμένη παροχή καταργείται, από σήμερα γι’ αυτούς». Η αρχή γίνεται με όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 800 ευρώ, ενώ θα καταργηθεί πλήρως μέχρι το 2019».

ΕΘΝΟΣ: «Νέα παγίδα στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο»
Η εφημερίδα σημειώνει: «να εκμεταλλευθεί την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών επιχειρεί η Άγκυρα. Στόχος της να αμφισβητήσει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μέσα από σχεδιασμό γκρίζων χαρτών στην «κοινή θάλασσα» ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Νέο ΕΣΠΑ με επιδότηση έως 50.000 ευρώ»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «το πρόγραμμα αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ για έναρξη εταιρίας με αντικείμενο την ειδικότητά τους. Ποια είναι τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και οι επιδοτούμενες δραστηριότητες ανάλογα με το αν οι πτυχιούχοι είναι άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι».

ΕΣΤΙΑ: «Απεθνικοποιείται η Ελλάς»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «την ώρα που οι Γάλλοι διαλύουν το τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων στο Καλαί, γνωστό και ως «ζούγκλα» και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δομούν «φράκτες» από μπετόν και συρματοπλέγματα στα σύνορά τους για να προφυλαχτούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Ξυδάκης, δημοσιοποίησε μια τοποθέτηση που εκπλήσσει δυσάρεστα».

Η ΑΥΓΗ: «Στο αμήν με το ΔΝΤ»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «οι διαφορές μεταξύ δανειστών και ιδιαίτερα οι εξωπραγματικές αξιώσεις του ΔΝΤ σε μια σειρά θεμάτων, με κραυγαλέα την εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 4 δισ. το 2016 και συνολικά 9 δισ. (Τόμσεν) μέχρι το 2019, που ισοδυναμούν με άλλο ένα Μνημόνιο απειλούν με εκτροχιασμό τη διαπραγμάτευση και επιβαρύνουν την κατάσταση για όλη την Ευρώπη».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Σύνορα δεν έχει η ανθρωπιά»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «μαθήματα αλληλεγγύης παραδίδουν χιλιάδες εθελοντές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όπου συρρέουν πρόσφυγες, καλύπτοντας κενά της κρατικής μηχανής. Τα αρνητικά παραδείγματα αυτοδιοικητικών αρχόντων «σβήνονται» μπροστά στις υποδειγματικές πρωτοβουλίες, όπως των δημάρχων Τρικάλων και Δράμας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ροές χωρίς τέλος και χωρίς σχέδιο»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «με αυτοσχεδιασμούς και σπασμωδική αναζήτηση επιπλέον χώρων για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη ραγδαία επιδείνωση του προσφυγικού ζητήματος».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κι άλλος φίλος του Τσίπρα στο Μαξίμου
Η εφημερίδα γράφει για τον «εκ Θεσσαλονίκης «κολλητό» του Νίκο Καρανίκα», για τον οποίο προσθέτει: «Σπούδασε στο ΤΕΙ και έχει εργαστεί ως σερβιτόρος στη Θεσσαλονίκη». Και τονίζει: «Σε μπαράζ νέων διορισμών "ημετέρων" στο Μέγαρο Μαξίμου και σε διοικήσεις δημοσίων φορέων προχώρησε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση. Αρκετοί από αυτούς τους διορισμούς αφορούν και την περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα τις νέες διοικήσεις νοσοκομείων και τη νέα διοίκηση της Εγνατία Οδός Α.Ε.
Ξεχωριστή είναι όμως η περίπτωση του διορισμού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο Μαξίμου. Πρόκειται για περίπτωση που συζητείται εντόνως στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος τις τελευταίες ημέρες».


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ο αντιλαϊκός λογαριασμός σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «η παραπέρα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, επικουρικών και κύριων, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μέρος από τα «λύτρα» που θα πληρώσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, προκειμένου να «κλείσει» η «αξιολόγηση» και να προχωρήσει απρόσκοπτα η πολιτική υπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων».

ΤΑ ΝΕΑ: «Δεν του δίνουν λεφτά ούτε για τους πρόσφυγες»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «σε αλλαγή της νομικής βάσης της εντολής του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη προχωρά η Κομισιόν, ώστε να εκταμιεύονται αμέσως κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μαρτύριο προσφύγων με κλειστά τα σύνορα
«Εικόνα έντασης το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ρίχνοντας πέτρες προς την πλευρά της ΠΓΔΜ. Oι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν στον πετροπόλεμο με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Ξέρω λεπτομέρειες για τον Βαγγέλη
«Ο Νίκος Δάβρης συμφοιτητής του Γιακουμάκη και βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, αποκαλύπτει: Τον βασάνιζε άγρια η «παρέα των Κρητικών»! Τον είχα δει με σκισμένα χείλη!», γράφει η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: «Είμαι ένας πρόσφυγας θα έλεγε ο Τζον Κένεντι αν ζούσε σήμερα και βρισκόταν στην Ειδομένη»
Η εφημερίδα γράφει ότι «διακόσιες χιλιάδες Γερμανοί πολίτες παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν στις 26/06/1963, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι μιλούσε δίπλα από το τείχος του Βερολίνου και δήλωνε ότι είναι και αυτός ένας Βερολινέζος!».

STAR PRESS: 3 μάρτυρες κρατούν το μυστικό
Για την υπόθεση Γιακουμάκη η εφημερίδα γράφει: «Άτομα που σύντομα θα κληθούν να καταθέσουν στην ανακρίτρια Ιωαννίνων και τα οποία γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν στη σχολή στον Κατσικά Ιωαννίνων. Είναι τρεις άνθρωποι, οι οποίοι είχαν γίνει μάρτυρες των φρικτών βασανιστηρίων σε βάρος του 20χρονου Ρεθυμνιώτη φοιτητή και αν αποφασίσουν να μιλήσουν, η ανακρίτρια θα μπορέσει να στοιχειοθετήσει ακόμη και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συγκεκριμένων προσώπων και όχι κατά αγνώστων, όπως είναι μέχρι σήμερα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Καθίζηση μετοχών»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «περίπου 9,4 δις. ευρώ «στοίχισε» το πρώτο δίμηνο του 2016 στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, διάστημα στο οποίο ο γενικός δείκτης γύρισε προσωρινά πίσω 27 χρόνια και οι επιθετικές πωλήσεις επικράτησαν στις περισσότερες συνεδριάσεις».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επταήμερο "φωτιά" "

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: "έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής του κουαρτέτου- Τη Δευτέρα το κρίσμο Eurogroup για την οικονομία. Διαφωνούν οι Βρυξέλλες για τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ. Ελπίδες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πριν απο τα τέλη Μαρτίου. Το αργότερο την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή των θεσμών".