To Goethe-Institut Thessaloniki εγκαινιάζει το πρόγραμμα residency για τα επόμενα δύο χρόνια σε συνεργασία µε την ArtBOX Creative Arts Management, στο πλαίσιο του project Artecitya – Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)
μια συνεργασία 9 πολιτιστικών φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Τσεχία και Ελλάδα).

Το residency του Artecitya πρόκειται να καταπιαστεί µε ζητήματα που έχουν να κάνουν µε την πόλη και την καθημερινότητα µέσα σ’ αυτήν, την διαχείριση του δημόσιου χώρου (ως κατασκευής και ως διάδρασης µεταξύ των πολιτών), τις προφορικές ιστορίες, την ενδυνάµωση ατόµων, οµάδων και συλλογικοτήτων, την διεθνή δικτύωση, το branding των πόλεων και τον οραµατισµό του µέλλοντος.

Οι συµµετέχοντες στα residencies επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης αλλά και µέσα από ένα ανοιχτό κάλεσµα για προτάσεις, από τις οποίες θα επιλεγούν οι πιο σχετικές και υλοποιήσιµες από µια διεθνή επιτροπή ειδικών.

Τον επόµενο µήνα, το κοινό της πόλης θα συναντήσει τους καλλιτέχνες στους δρόµους της πόλης, να επιτελούν κάποιες από τις performances τους. Τις περισσότερες φορές, οι performances δεν θα έχουν ανακοινωθεί εκ των προτέρων, καθώς οι καλλιτέχνες προτιµούν όσοι τους συναντούν στον δρόµο να µην ερµηνεύουν αυτόµατα αυτό που βλέπουν ως τέχνη, αλλά να µπαίνουν στην διαδικασία να αναρωτηθούν για τις κινήσεις και τον χαρακτήρα του ανθρώπου που έχουν απέναντί τους.

Ήδη το περασµένο Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, υλοποιήθηκε η πρώτη performance των καλλιτεχνών στο δηµόσιο χώρο, µε τίτλο Plastiktütenmann.

Για την υλοποίηση του προγράµµατος, το Goethe-Institut Thessaloniki έχει υπογράψει Μνηµόνιο Συνεργασίας µε τον Δήµο Θεσσαλονίκης, ως έναν από τους βασικούς διαµορφωτές της πραγµατικότητας της πόλης. Ήδη από τις αρχές του 2015, το Artecitya έχει υλοποιήσει σειρά δράσεων µε την άµεση ή έµµεση εµπλοκή του κοινου.