Με δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό, με αιχμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό, άρχισε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρουσίασε τις θέσεις με τις οποίες θα συμμετάσχει
ο ίδιος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή για το προσφυγικό. 


Τάχθηκε υπέρ της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών σε μία προσπάθεια για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής που θα μειώσει τη ζημιά για τη χώρα στο προσφυγικό και επεσήμανε ότι η αίσθηση των πολιτών είναι πως η χώρα αγγίζει πλέον το σημείο μηδέν, όμως ο μόνος που δεν το καταλαβαίνει είναι ο πρωθυπουργός των capital controls και των κλειστών συνόρων.

Σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε τις θέσεις της χώρας και συμφώνησε με την αποστολή του ΝΑΤΟ. Πρότεινε να δημιουργηθούν όχι μόνο ανοικτοί αλλά και κλειστοί χώροι κράτησης των προσφύγων, για να σταλεί ένα μήνυμα αποτροπής και τάχθηκε υπέρ της πιο ενεργής εμπλοκής του στρατού.

«Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και την Παρασκευή να συμφωνήσουμε σε ένα επαρκές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας να μην είναι προσχηματική» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για προκλητική ανικανότητα της κυβέρνησης και, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η ίδια είχε προεξοφλήσει το κλείσιμο των συνόρων, όμως δεν υπήρχε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισής του. Παράλληλα μίλησε για κίνδυνο η χώρα να βρεθεί ηττημένη τόσο στο προσφυγικό όσο και στην αξιολόγηση, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αξιοποιήσει ακόμη και το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, προειδοποίησε ότι οι απειλές για βέτο δεν ωφελούν.

Τόνισε μάλιστα ότι «οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού είναι νωπές, και είπε όχι σε βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες.