Έντονη δυσαρέσκεια για το έργο της κυβέρνησης καταγράφει η έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων "To The Point" για την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής.


Συγκεκριμένα, δυσαρεστημένοι με το κυβερνητικό έργο εμφανίζονται σχεδόν οκτώ στους δέκα, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το ίδιο δηλώνει και ο ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα "είστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης;", το 75,9% δηλώνει δυσαρεστημένο, ενώ ικανοποίηση εκφράζει μόλις το 7,6%. Σημειώνεται ότι μόλις δύο μήνες νωρίτερα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 72% και 8,2%, ενώ στους δυσαρεστημένους περιλαμβάνεται και το 52% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο ερώτημα "μετά ένα χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά σας;" το 50,4%, μεταξύ των οποίων και το 45,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν απογοήτευση. Άλλο ένα 17,8% δηλώνει ανασφάλεια, 10% θυμό, 6% αδιαφορία και μόλις το 4,7% δηλώνει αισιοδοξία (μεταξύ των οποίων και 13,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ), 3,1% ελπίδα, 1,2% εμπιστοσύνη και 1,1% αξιοπρέπεια.

Στο ασφαλιστικό, οι πολίτες εκφράζουν διαφωνία σε ποσοστό 69,1%, έναντι μόλις 9,5%, που δηλώνουν σύμφωνοι. Ακόμη χειρότερες είναι οι γνώμες των πολιτών όσον αφορά το φορολογικό. Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό διαφωνία εκφράζει το 72,5% και συμφωνία μόλις το 8,3%.

Σχεδόν έξι στους δέκα (61,7%) θεωρούν ότι τους επόμενους έξι μήνες η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη (το ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ ανέρχεται στο 73,2%), ενώ βελτίωση βλέπει το 9,8% και σχεδόν ένας στους πέντε (22,5%) πιστεύει πως θα παραμείνει η ίδια.

Στο ερώτημα εάν η παρούσα κυβέρνηση ή η προηγούμενη χειρίζεται καλύτερα ή χειρότερα το θέμα των σχέσεων της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους, σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 45,7%) απαντούν χειρότερα και μόλις το 15,7% πιστεύει ότι οι χειρισμοί είναι καλύτεροι (μεταξύ αυτών και το 48,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ). Δεν βλέπει καμία διαφορά το 32,5%.

Εμπιστοσύνη για να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διαπραγμάτευση εκφράζει μόλις ένας στους πέντε και ειδικότερα το 22,3% (μεταξύ των οποίων και το 55,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ). Αντιθέτως, σχεδόν ένας στους τρεις (ποσοστό 33,8%) προτιμά τη διαπραγμάτευση να κλείσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Άλλο ένα 14,2% επιλέγει μια προσωρινή κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και όχι πολιτικών, ενώ μόλις ένας στους δέκα (ποσοστό 11,4%) προκρίνει ως λύση τις εκλογές.